Lehtikuva/Clement Mahoudeau

Sopimuksesta irtautuneiden ammattiliittojen mielestä sopimus ei riittävästi takaa hoitohenkilöstön turvallisuutta.

Ranskan hallitus ja useat ammattiliitot pääsivät maanantaina sopimukseen, jossa käytetään hoitoalan työntekijöiden palkkojen korottamiseen 7,5 miljardia euroa. Keskimääräinen työntekijälle tuleva korotus on 183 euroa kuukaudessa.

Lisäksi käytetään 450 miljoonaa euroa niiden lääkäreiden palkkojen korottamiseen, jotka työskentelevät pelkästään julkisella sektorilla. Tarkoituksena on torjua lääkärien siirtymistä yksityisille klinikoille.

Ranskassakin oli koronaepidemian huippuvaiheen aikana tapana joka ilta taputtaa käsiä hoitohenkilöstölle. Hoitajat olivat eleestä kiitollisia, mutta muistuttivat, että se jää tyhjäksi, ellei mitään konkreettista tapahdu.

Keskimääräinen työntekijälle tuleva korotus on 183 euroa kuukaudessa.

Tuore pääministeri Jean Castex vahvisti maanantaina palkankorotusten yhteyden koronaepidemiaan: ”Tämä on ennen kaikkea tunnustus etulinjassa epidemiaa vastaan taistelleiden työlle.”

”Tämä on myös tapa ottaa kiinni sitä viivettä, josta jokainen – ehkä itseni mukaan lukien – on osaltaan vastuussa”, sanoi Castex.

ILMOITUS

Presidentti Emmanuel Macron lupasi epidemian huipulla, että hoitohenkilöstöä muistetaan myös rahallisesti.

Sopimus saavutettiin seitsemän viikon neuvottelujen jälkeen. Kaikki ammattiliitot eivät kuitenkaan lähteneet siihen mukaan.

Kommunistipuolue PCF:ää lähellä oleva CGT ei allekirjoittanut sopimusta. Sen mukaan sopimuksessa ei kiinnitetä riittävästi huomiota työpaikkojen ja hoitohenkilöstön turvallisuuden takaamiseen.

Korkealle koulutettujen CFE-CGC-ammattiliiton Pariisin osasto kutsui ihmisiä tiistaiksi mielenosoituksiin vastustamaan ”häpeällistä sopimusta”.

Sopimuksen allekirjoittivat ammattiliitot Force Ouvrière (FO), UNSA ja CFDT. Liitot tavoittelivat alunperin keskimäärin 300 euron korotuksia kuukausipalkkoihin.