Jarno Mela

Samalla työttömyyskassan jäsenyydestä tehtäisiin pakollista.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki kertoi puolueen linjauksesta eilen Ylen A-studiossa

– Kyllä se meidän mielestä olisi ihan järkevää sitä kautta, että kaikki kuuluisivat työttömyyskassoihin ja olisivat sitä kautta oikeutettuja ansioturvaan, vastasi Arhinmäki kysymykseen ansiosidonnaisen työttömyysturvan laajentamisesta.

Kansanedustaja Elina Lepomäki (kok.) korosti keskustelussa kokoomuksen kannattavan ansiosidonnaisen laajentamista oikeudenmukaisuussyistä. Hän viestitti, ettei kokoomuksella ole konkreettista mallia kaikille maksettavasta ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta.

Erityisesti kokoomuksen aloitteesta Sipilän hallitus leikkasi ansiopäivärahoista 100 – 200 päivää pois viime hallituskaudella.

Kevään aikana kymmeniätuhansia on jäänyt ansiosidonnaisen työttömyysturvan ulkopuolelle Kelalta maksettavan peruspäivärahan varaan.

Kukin valitsee haluamansa työttömyyskassan

Arhinmäen mukaan kaikkien kuuluminen työttömyyskassoihin vahvistaisi myös järjestäytymistä. Hänen mukaansa ei olisi pakko liittyä ammattiliiton kassaan. Mahdollista olisi liittyä myös yksityiseen työttömyyskassaan.

ILMOITUS

Arhinmäki korostaa, että kassoihin kuulumisella on monia hyviä puolia.

– Ansiosidonnainen päiväraha on aika monimutkainen karensseineen. Kassoilla on tuntemusta omasta alastaan.

Tällä hetkellä vain työttömyyskassojen jäsenet saavat ansiosidonnaista työttömyysturvaa, vaikka myös kassoihin kuulumattomat maksavat palkastaan lakisääteisiä työttömyysvakuutusmaksuja.

Kaikkien kassaan kuulumista Arhinmäki pitää helpoimpana ja järkevimpänä reittinä taata kaikille ansiosidonnainen työttömyysturva.

– On paljon tietämättömyyttä etenkin nuorten ja pätkätyötä tekevien kohdalla. He kuvittelevat, että ansiosidonnainen työttömyysturva ei kuulu heille.

Kokoomus ajanut työttömyysturvan leikkaamista

Facebook-sivullaan Arhinmäki arvioi, että suurin syy työttömyysturvan heikentymiseen ei ole työttömyyskassaan kuulumattomuus vaan työttömyysturvasäännökset.

– Jotta voi saada ansiopäivärahaa tai peruspäivärahaa, pitää täyttyä työssäoloehto. Tätä työssäoloehtoa nimenomaan kokoomus on halunnut kiristää.

Hän muistuttaa, että ansiopäivärahaa saa vain 300 – 400 päivää. Erityisesti kokoomuksen aloitteesta Sipilän hallitus leikkasi ansiopäivärahoista 100 – 200 päivää pois viime hallituskaudella.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) esityksestä työssäoloehtoa on pudotettu 26 viikosta 13 viikkoon tämän vuoden loppuun. Vasemmistoliitto on valmis tekemään tästä pysyvän.

Arhinmäki peräsi Lepomäeltä, että olisiko kokoomus valmis tekemään tästä pysyvän. Tähän Lepomäeltä ei tullut vastausta.

Laajentamisesta lisäkustannuksia

Nykyisen ansiosidonnaisen työttömyysturvan laajentamisen kustannuksen on arvioitu olevan noin 250 miljoonaa euroa. Arhinmäen mukaan vasemmistoliitto on valmis lisäkustannuksiin.

Lepomäki liitti ansiosidonnaisen työttömyysturvan laajentamisen järjestelmän kehittämiseen. Kanta lisärahoitukseen jäi epäselväksi. Kokoomus ajaa työttömyysturvan porrastusta.

Arhinmäki muistuttaa kokoomuksen ajaman työttömyysturvan porrastuksen leikkaavan työttömyysturvaa. Nopeimmin työllistyvillä työttömyysturva nousisi, mutta pitkään työttömillä olevilta puolestaan leikkautuisi.

Keskusta harkitsee kantaansa

Myös keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni haluaa, että kun sosiaaliturvaa uudistettaessa harkitaan ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan maksamista kaikille työntekijöille, joiden työssäoloehto täyttyy.

– Toukokuussa lähes 30 000 ihmistä, jotka olisivat olleet oikeutettuja ansiosidonnaiseen työttömyyskorvaukseen, eivät ole sitä saaneet, koska eivät ole oivaltaneet hakeutua kassan jäseniksi, totesi Kulmuni Ylelle viime viikolla.

Sanna Marinin (sd.) hallitusohjelman kirjauksen mukaan yleisestä ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta tehdään jatkoselvitys. Viimeksi työttömyysturvaa selvitettiin Sipilän hallituksen aikana.

Kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd.) kertoi Facebook-sivuillaan kannattavansa ansiosidonnaisen työttömyysturvan laajentamista. Samalla tulisi toteuttaa ammattiliittojen ryhmäkanneoikeus ja vahvistaa luottamushenkilöiden asemaa.