Wikimedia commons

Heinäkuun 16. päivänä 75 vuotta sitten Yhdysvallat teki New Mexicon autiomaassa maailman ensimmäisen ydinkokeen. Vain kolme viikkoa myöhemmin Yhdysvaltain pommikoneet pudottivat atomipomminsa pahaa-aavistamattomien hiroshimalaisten ja nagasakilaisten niskaan.

Sittemmin ydinkokeita on tehty yli 2 000, joista 1 030 Yhdysvalloissa. Vuoden 1992 jälkeen Yhdysvallat ei ole tehnyt koeräjäytyksiä, ja vuonna 1996 se ensimmäisenä maana allekirjoitti ydinkoekieltosopimuksen. Yhdysvallat sen enempää kuin seitsemän muutakaan ydinasevaltiota ei ole kuitenkaan ratifioinut sopimusta.

Nyt Yhdysvaltojen sotahaukat keskustelevat ydinkokeen mahdollisuudesta, sillä sen uskotaan auttavan Donald Trumpin hallintoa painostamaan Venäjää ja Kiinaa uuteen aserajoitussopimukseen. Mahdollista koetta varten on jo varattu 10 miljoonaa dollaria.

Vuoden 1992 jälkeen Yhdysvallat ei ole tehnyt koeräjäytyksiä.

Yhdysvaltain ydinkoe epäilemättä innostaisi muita ydinasevaltoja aloittamaan omat testiräjäytyksensä, ja tästä käynnistyisi uusi globaali asevarustelukilpailu, jossa ei voittajia olisi. Venäjän, Kiinan, Intian, Pakistanin ja Pohjois-Korean ydinasearsenaaliin Yhdysvaltain pelottelukokeella ei olisi mitään vaikutusta.

Daryl G. Kimball on Arms Control Association -järjestön johtaja.

Englanninkielinen versio