Lehtikuva/Miguel Riopa

Espanjassa järjestettiin sunnuntaina vaalit kahdella alueella, Galiciassa ja Baskimaalla. Molemmissa vasemmistopuolue Podemos kärsi kovan tappion.

Galiciassa Podemosin ympärille koottu vasemmistoryhmä menetti kaikki 9 paikkaansa itsehallintoparlamentissa, jossa on kaikkiaan 75 paikkaa.

Baskimaalla Podemosin ja Yhdistyneen vasemmiston (IU vaaliliitto) menetti lähes puolet paikoistaan eli jäljelle jäi 6 paikkaa 11:sta. Myös Baskimaan itsehallintoparlamentissa on 75 paikkaa.

Aluevaalien tulos oli kaikkiaan huono Espanjan tammikuusta lähtien istuneen sosialistien ja Podemosin vasemmistohallituksen kannalta. Sosialistipuolue PSOE (sosiaalidemokraatit) tosin sai molemmissa yhden lisäpaikan, paikkaluku Baskimaalla on nyt 10 ja Galiciassa 15.

Äärioikeiston Vox ei menestynyt aluevaaleissa.

Oikeisto johtaa Galiciaa

Galician aluevaaleissa juhli (keskusta)oikeiston Kansanpuolue (PP). Se lisäsi muutamalla prosenttiyksikön kymmenyksellä ääniosuuttaan 48 prosenttiin ja piti 41 paikkaansa. PP:llä on siis tukevasti yksinkertainen enemmistö Galiciassa, eikä puolueella ole läheskään yhtä vahvoja asemia missään muussa Espanjan osassa.

Vasemmistonationalistinen Bloque Nacionalista Galego (BNG) oli suurin etenijä. Se nosti paikkamääräänsä 6:sta 19:ään ja sai lähes 24 prosenttia äänistä. Eurooppalaisissa kuvioissa puolue kuuluu vihreisiin.

ILMOITUS

PP:n, BNG:n ja PSOE:n ohella muut puolueet eivät saaneet paikkoja Galiciassa. Espanjan valtakunnallisista puolueista äärioikeiston Vox ja keskustaoikeiston Ciudadanos jäivät siis Podemosin ohella ilman paikkoja Galiciassa.

Vuoden 2016 aluevaaleihin Galiciassa Podemos osallistui En Marea -koalitiossa, joka sai silloin yhteensä 14 paikkaa. Koalitio hajosi sisäisiin ristiriitoihin jo 2018. Koalition perustajapuolueet Podemos, Anova ja Yhdistynyt vasemmisto (EU) syyttivät puheenjohtajavaalissa tapahtuneen vilppiä ja erosivat koalitiosta. 5 edustajaa jatkoi kutistuneessa En Marea -ryhmässä.

Sunnuntain vaaleihin Podemos meni yhdessä Anovan ja EU:n kanssa Galicía en Común -vaaliliitossa, joka sai vajaat 4 prosenttia äänistä. Vielä heikommin meni En Marean jäänteillä Marea Galeguista -vaaliliitossa, joka joutui tyytymään 0,22 prosenttiin äänistä.

EH Bildu nousi Baskimaalla

Toisin kuin Galiciassa, (keskusta)oikeiston valtapuolue PP hävisi Baskimaalla. Se menetti 9 paikastaan 4 ja on vasta viidenneksi suurin puolue alueparlamentissa. PP oli Baskimaalla vaaliliitossa Ciudadanosin kanssa.

Baskimaan suurimpana puolueena jatkaa baskinationalistinen EAJ/PNV, joka lisäsi paikkamääräänsä kolmella 31:een. Tulos on puolueelle paras sitten vuoden 1984.

Suurin voittaja oli vasemmistolainen, Baskimaan itsenäisyyttä kannattava EH Bildu, joka nosti paikkamääränsä 18.sta 22:een. Puolueen ääniosuus oli 27 prosenttia. EH Bildulla on europarlamentissa yksi edustaja, joka kuuluu vasemmiston GUE/NGL-ryhmään. Myös valtakunnallinen Podemos kuuluu tähän ryhmään.

PSOE sai Baskimaalla 10 paikkaa (+1).

Baskimaalla Podemosin vaaliliitto on nimeltään Elkarrekin Podemos. Vuonna 2016 siinä olivat Podemosin lisäksi puolueet Ezker Anitza ja Equo. Tämän vuoden vaaleihin Equota ei enää otettu mukaan, koska sen ehdokkaat lähtivät viime vuoden Espanjan parlamenttivaaleissa kilpailevalle listalle. Ezker Anitza on Yhdistyneen vasemmiston (IU) baskimaalainen haara.

Baskimaan aluehallituksen muodostanevat jatkossakin EAJ/PNV ja PSOE.

Äärioikeiston Vox sai Baskimaalla yhden paikan.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!