Lehtikuva/Roni Rekomaa

Kommentti: Kokoomukselle on ollut ja on edelleenkin tärkeää työttömyysturvan leikkaaminen kannustamisen nimissä.

Kokoomuksen viime perjantaina julkisuuteen nostama vaatimus ansiosidonnaisen työttömyysturvan ulottaminen kaikille on odotetusti keskusteluttanut uutiskuivaan kesäaikaan.

Asian julkisuuteen nostanut kansanedustaja Elina Lepomäki hehkutti kokoomuksen kääntyneen ajamaan universaalia ansioturvaa. Nykyisin ansiosidonnaista työttömyysturvaa saavat työttömyyskassojen jäsenet.

SAK puheenjohtaja Jarkko Eloranta kysyi oikeutetusti tviitissään, että minkälaista universaalia työttömyysturvaa kokoomus ajaa.

– Rivien välistä voi lukea, että heikennyksiä ja leikkauksia nykyturvaan on luvassa, kirjoittaa Eloranta.

Eloranta muistuttaa, että kokoomus on esittänyt ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan porrastamista, lisäpäivien poistoa ja eläkekertymän poistamista. Tämä kannattaa muistaa arvioitaessa kokoomuksen puheita universaalista työttömyysturvasta.

Keltaista vilkkuvaloa yllättävältä taholta

Ay-liike on perinteisesti nähnyt vuosien mittaan nostetut ansioturvan leikkaamisesitykset oikeiston haluna heikentää ay-liikkeen järjestäytymisastetta, vaikka työttömyyskassaan voi nytkin liittyä olematta ammattiliiton jäsen.

Lepomäki pyrki omalla ulostulollaan kyseenalaistamaan ay-liikkeen piiristä tulevat kommentit todeten pitävänsä vieraana ajatusta, että yleisen ansioturvan ajaminen olisi hyökkäys ay-liikettä vastaan.

Yllättäen SDP:n kansanedustaja Erkki Tuomiojalta löytyy ymmärtämystä ansiosidonnaisen työttömyysturvan ulottamisesta kaikille eli myös työttömyyskassoihin kuulumattomille. Hän perusteli tätä sillä, että kassat ovat etuuden maksajia vain reilulla viidellä prosentilla.

Tuomioja huomauttaa suhtautuvansa lähtökohtaisesti epäluuloisesti kokoomuksen ja erityisesti Lepomäen esityksiin. Hän sitoisi kokoomuksen esittämän muutoksen siihen, että samalla toteutetaan ryhmäkanneoikeus ja luottamushenkilöiden aseman vahvistaminen.

Kokoomuksella on pelisilmää ulostuloissaan

Kokoomuksella on pelisilmää, sillä koronakriisin johdosta suuri määrä työttömyyskassojen ulkopuolella olevia lomautettuja tai jopa irtisanottuja työntekijöitä hakeutui peruspäivärahalle eli Kelan asiakkaiksi.

Heidän päivärahansa on pienempi kuin ansiosidonnaisella työttömyysturvalla. Kokoomus vetosi, etteivät kaikki edes tiedä mahdollisuudesta liittyä työttömyyskassan jäseneksi ilman liiton jäsenyyttä.

Jos näin voisi perustella, voitaisiin lopettaa esimerkiksi perustoimeentulotuki. Suuri joukko etenkin ikääntyneitä ei hae tai tiedä kuuluvansa pienituloisena etuuden piiriin.

Kokoomus hakee poliittista tukea esityksilleen työttömyysturvan leikkaamiseksi.

Kokoomuksen esityksen eteneminen tarkoittaisi kokonaisvaltaista remonttia työttömyysturvaan eikä sitä ole näkyvissä.Sosiaaliturvauudistuksen yhteydessä ansiosidonnaista työttömyysturvaa tarkastellaan. Sosiaaliturvauudistus ulottuu kuitenkin vähintään seuraavan hallituskauden yli.

Kokoomuksen malli ei ole uusi. Muun muassa professori Heikki Hiilamo, kansanedustaja Elina Lepomäki, nykyinen oikeuskansleri Tuomas Pöysti, tietokirjailija Osmo Soininvaara ja kansanedustaja Juhana Vartiainen ehdottivat 2015 julkistamassaan keskustelupaperissa ansiosidonnaisen työttömyysturvan ulottamista kaikille palkansaajille yhtäläisin ehdoin.

Esityksen julkistamisen aikaan Lepomäki epäili työttömyysvakuutusmarkkinoilla vallitsevan moraalikadon eikä työttömyyskassalla ollut täysimääräisiä kannustimia pienentää työttömyyttä.

Tuolloin ryhmä laski reformin olevan kustannusneutraali julkistaloudelle, jos työttömyysturvaetuuden enimmäiskesto lyhennetään 400 – 500 päivästä 250 päivään. Sipilän hallitus lyhensi työttömyysturvan kestoa.

Kokoomus jatkaisi Sipilän politiikkaa

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kirjoittaa kolumnissaan heinäkuun alussa:

– Me olisimme valmiita tekemään muutoksia myös työttömyysturvaan. Ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamisella, työttömyysputken poistamisella ja työttömyysetuuksiin tänä vuonna tehdyn korotuksen perumisella olisi tuhansien työllisten työllisyysvaikutus.

Orpon esitykset ovat suoraan jatketta Sipilän hallituksen toimille, joilla kuritettiin työttömiä. Nyt työttömiä ja lomautettuja on koronakriisin jäljiltä kymmeniätuhansia enemmän kuin vuosi sitten. Kokoomuksen esittämät leikkaukset olisivat toteutuessaan aivan toista kertaluokkaa raskaampia.

Kokoomus kyseenalaistaa – mikä on opposition oikeus demokratiassa – hallituksen työllisyystoimia. Avaus oli myös osa hallituksen syyskuun budjettiriihipaineita, taikka kokoomuksen ulostulolla etenekään. Se on kuitenkin hyvä muistutus, mitä oikeisto haluaa työttömyysturvalle tehdä.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!