Lehtikuva/Mohammed Huwais

Britannia ilmoitti tällä viikolla lopettavansa asevientikieltonsa Saudi-Arabiaan.

Britannian hallitus arvosteli maanantaina julkisesti Saudi-Arabian ihmisoikeusloukkauksia ja asetti joitakin saudiarabialaisia pakotelistalle.

Brittilehti Independentin mukaan Britannian puolustusministeri Ben Wallace kuitenkin soitti keskiviikkona Saudi-Arabian puolustusministeriöön puhelun, jossa hän kehui Saudi-Arabian hallitusta ja vakuutti Britannian edelleen tukevan sitä.

Britannian hallitus ei ole julkistanut puhelua, mutta Saudi-Arabian valtiollinen uutistoimisto kertoi siitä keskiviikkona. Uutistoimiston mukaan Wallacen kanssa keskusteli Saudi-Arabian apulaispuolustusministeri Khalid bin Salman bin Abdulaziz.

Britannian hallitus ei ole julkistanut puhelua, mutta Saudi-Arabian valtiollinen uutistoimisto kertoi siitä keskiviikkona.

Saudi-Arabian uutistoimiston mukaan ministerit keskustelivat ”maiden välisestä kumppanuudesta erityisesti puolustusalalla sekä maiden pyrkimyksistä vahvistaa alueellista ja kansanvälistä turvallisuutta”. Wallace oli uutistoimiston mukaan ”ilmaissut arvostuksensa Saudi-Arabian roolille alueeseen kohdistuvien turvallisuusuhkiin vastaamisessa”.

Asevientikielto päättyy

Wallace oli saudien uutistoimiston mukaan myös ”vahvistanut hallituksensa tahdon lujittaa puolustussuhteita kahden ystävämaan välillä”, erityisesti asevientiä Saudi-Arabiaan.

ILMOITUS

Britannian ulkomaankauppaministeri Liz Truss ilmoitti keskiviikkona, että Britannia lopettaa asevientikieltonsa Saudi-Arabiaan.

Truss oli ennen ilmoitusta saanut tulokset määräämästään selvityksestä. Selvityksen mukaan Saudi-Arabia on ”mahdollisesti” syyllistynyt ihmisoikeusrikoksiin Jemenissä, mutta ne ovat todennäköisesti ”yksittäistapauksia”, koska ne ovat tapahtuneet eri paikoissa ja erilaisilla tavoilla.

Raab uhosi parlamentissa

Britannia ilmoitti maanantaina asettavansa sanktioita 20:lle Saudi-Arabian kansalaiselle samalla kun se ilmoitti asettavansa pakotteita joillekin Venäjän, Myanmarin ja Pohjois-Korean kansalaisille.

Sanktioita perusteltiin sekä Saudi-Arabian sisäisillä ihmisoikeusrikkomuksilla että sen toimilla Jemenin sodassa.

Saudi-Arabian uutistoimiston kertomus Wallacen puhelusta antaa hyvin erilaisen kuvan kuin Britannian ulkoministerin Dominic Raabin retoriikka parlamentissa tällä viikolla.

Raab perusteli henkilöpakotteita sanomalla, että ”ne joilla on verta käsissään, eivät voi vapaasti pyyhältää tähän maahan, ostaa kiinteistöjä Kings Roadilta, tehdä jouluostoksia Knightsbridgen tavaratalossa tai kuljettaa likaista rahaa brittipankkien kautta”. ”Ette voi astua maaperällemme, ja jos yritätte tulla, takavarikoimme verentahrimat, vääryydellä hankitut varanne.”

Britannian oppositio luonnollisesti arvostelee hallitusta kaksilla korteilla pelaamisesta Saudi-Arabian suhteen.