Lehtikuva/Vesa Moilanen

– Ihmiset joutuvat työnantajan mielivallan alle kokonaisvaltaisesti, Vailla vakinaista asuntoa ry:n maahanmuuttotyön asiantuntija Heini Puurunen toteaa.

Vailla vakinaista asuntoa ry:n (Vva ry) maahanmuuttotyössä ja matalan kynnyksen kohtaamistyössä tulee vastaan säännöllisesti työhyväksikäytön ja työnantajan mielivallan alla olevia tai olleita ihmisiä.

Asumisen järjestäminen Vva:n mukaan todellinen ongelma. Asuntoa on miltei mahdoton saada ihmisen jäädessä vuokra-asumisoption ulkopuolelle eli kun hänellä ei ole säännöllisiä tuloja.

– Kun ihmisellä ei ole toimeentuloa eikä hän asu vakituisesti Suomessa eikä ole rekisteröityä kotikuntaa, hän ei oikeutettu suomalaiseen sosiaaliturvaan. Näin hän jää kaikkien palveluiden ulkopuolelle. Ja kun tuloja ei ole, majoitusvaihtoehtojakaan ei juuri tarjoudu, Heini Puurunen jatkaa.

Asuntoa on miltei mahdoton saada, kun ei ole säännöllisiä tuloja.

Pääkaupunkiseudun hätämajoitus riittämätön

Vva vaati erilaisten kriisimajoitusmahdollisuuksien lisäämistä nyös ihmisille, joiden oikeus sosiaaliturvaan on epäselvä tai sitä ei ole ollenkaan. Kuntaliiton julkaiseman tutkimuksen mukaan Suomessa on hätämajoitusta liian vähän tarjolla.

Vva kertoo tiedotteessaan pääkaupunkiseudun hätämajoitustilanteen olevan riittämätön. Muille Suomessa oleville EU-kansalaisille paitsi Itä-Euroopan liikkuvalle väestölle ei ole Kalkkersin ja 16–29 -vuotiaille tarkoitetun nuorten tukipiste Nuolen lisäksi selkeää paikkaa hakeutua.

– Ihmiset joutuvat työnantajan mielivallan alle kokonaisvaltaisesti, Puurunen toteaa.

Helsingissä on jonkin verran myös Baltian maista tänne töihin tulleita henkilöitä, jotka jääneet ilman asuntoa ja ovat täysin kaikkien palveluiden ulkopuolella.