Lehtikuva/Mikko Stig

Keskustalaisen kenttäväen näkemykset eivät välttämättä noudattele keskustavaikuttajien näkemyksiä.

Ylen kyselyyn vastanneista keskustavaikuttajista kaksi kolmasosaa haluaa Kulmunille haastajan ja puheenjohtajakisan syyskuussa Oulun puoluekokoukseen. Puheenjohtaja Katri Kulmunin mahdollisena haastajana pidetään elokuussa vanhempainvapaalta palaavaa tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikkoa.

Ylen tekemien kyselyjen mukaan halu saada haastaja Kulmunille on kasvanut. Yle on kysynyt samaa asiaa samoilta vastaajilta aiemmin sekä kesäkuussa että helmikuussa, jolloin oletus oli, että puoluekokous olisi kesäkuussa Vantaalla.

Kulmuni jäisi keskustavaikuttajien mukaan toiseksi, jos hänellä olisi vastassaan Saarikko. Hän on luvannut ilmoittaa ehdokkuudestaan ministerin tehtävään paluunsa yhteydessä. Saarikko on ollut kesän mittaan keskustaa koskevilla lausunnoillaan julkisuudessa useaan otteeseen

Valinnan puoluekokouksessa tekee noin 2 000 äänivaltaista puoluekokousedustajaa.

Kyselyn tulos on suuntaa-antava. Saarikon ja Kulmunin kannatuksen ero on yhdeksän vastaajaa. Kyselyn saaneista vastasi vain noin puolet, ja vastanneissakin oli iso joukko epävarmoja.

Valinnan puoluekokouksessa tekee noin 2 000 äänivaltaista puoluekokousedustajaa. Keskustalaisen kenttäväen näkemykset eivät välttämättä noudattele keskustavaikuttajien näkemyksiä.

Kulmunin vahvuutena on, että hänet nähdään selkeästi pohjoisen ehdokkaana. Keskusta on korostanut aluepolitiikkaa, jota pidetään Kulmunin vahvuutena. Hänen taakkanaan ovat keskustan heikot kannatusluvut sekä valtiovarainministerin paikan menetys viestintäkohun seurauksena.

Osa vastaajista näkee Saarikon puolueen pelastajana ennen kuin ”laiva tulee uppoamaan ja puolueemme taantuu pysyvästi 5–10 prosentin agraaripuolueeksi”.