Lehtikuva/Nicholas Kamm

Yhdysvalloissa varmistettiin edellisen vuorokauden aikana noin 55 000 uutta koronatartuntaa.

Yhdysvalloissa koronatartunnat ovat lähteneet nousuun Oklahoman Tulsassa vain vähän runsaat kaksi viikkoa sen jälkeen, kun presidentti Donald Trump järjesti kaupungissa vaalikampanjatilaisuuden. Asiasta kertoo muun muassa uutiskanava CNN.

Tulsan terveysviraston johtaja tohtori Bruce Dart kertoi keskiviikkona lehdistötilaisuudessa, että kaupungissa on havaittu tällä viikolla korkeita tartuntamääriä. Kahden päivän aikana uusia tartuntoja on havaittu lähes 500 kappaletta.

Tulsan piirikunnassa oli varmistettu keskiviikkoon mennessä lähes 4 600 tartuntaa

Tartuntojen määrät ovat nousussa erityisesti maan eteläosissa.

Dartilta kysyttiin, onko tuoreella tartuntapiikillä yhteyttä Trumpin kesäkuun 20. päivänä järjestämään tapahtumaan. Dartin mukaan yli kaksi viikkoa sitten kaupungissa oli useita isoja tapahtumia, mistä voi hänen mukaansa tehdä johtopäätöksiä.

Vaalitapahtuman aikoihin kaupungissa järjestettiin myös mielenosoituksia.

ILMOITUS

Kampanjahenkilöstöllä tartuntoja

Tulsa sijaitsee Oklahoman osavaltiossa. Oklahomassa on varmistettu Johns Hopkins -yliopiston mukaan tähän mennessä yhteensä noin 17 900 tartuntaa. Koronaan liittyviä kuolemia osavaltion alueella on kirjattu 452.

Trumpin kampanjan viestintäpäällikkö Tim Murtaugh kritisoi CNN:lle median suhtautumista suuriin tapahtumiin. Hänen mukaansa kesän mielenosoituksissa ei ole pidetty huolta koronatoimista, kun tuhannet ”ryöstelivät, mellakoivat ja protestoivat kaduilla”, mutta median mukaan tämä ei johtanut koronatartuntoihin.

Murtaughin mukaan taas Trumpin kampanjassa mitattiin kaikilta osallistujilta lämpö, sekä jaettiin maskeja ja käsidesiä. Osallistujien ei kuitenkaan ollut pakko käyttää maskeja. Hänen mielestään on selvää, että median huoli suurista yleisötilaisuuksista rajoittuu vain ja ainoastaan Trumpin kampanjatapahtumiin.

Useat Trumpin vaalikampanjan työntekijät saivat koronatesteissä positiivisia tuloksia ennen ja jälkeen Tulsan vaalitapahtuman. Samaisia henkilöitä oli ollut myös töissä Tulsan vaalitapahtumassa. Myös salaisen palvelun agenteilla on havaittu tartuntoja.

Houston perui republikaanitapahtuman

Houstonin kaupunki on peruuttanut Texasin republikaanipuolueen tulevan osavaltiokokouksen kaupungin pahentuneen koronavirustilanteen vuoksi. Asiasta ilmoitti kaupungin demokraattipormestari Sylvester Turner keskiviikkona paikallista aikaa.

Turnerin mukaan tapahtuma perutaan työntekijöiden, edustajien sekä muiden ihmisten terveyden ja turvallisuuden vuoksi. Turner kuvailee Houstonin olevan kansainvälisen pandemian kriisipesäke. Pormestari kommentoi asiaa lehdistötilaisuudessa.

Tapahtuma oli määrä järjestää ensi viikon loppupuolella. Vicen mukaan sisätapahtumaan oli määrä tulla ainakin 5 000 osallistujaa.

Turnerin mukaan hän on saanut viime päivinä useita varoituksia. Hän teki lopulta päätöksen kokoontumisen peruuttamisesta sen jälkeen, kun Houstonin terveysviraston edustaja David Persse arvioi tiistaina, että messukeskukseen kaavailtu tapahtuma aiheuttaisi välitöntä vaaraa.

Republikaanien suunnalta on tullut jo syytöksiä siitä, että Turner suhtautuu yleisiin kokoontumisiin epäjohdonmukaisesti. Harrisin piirikunnan republikaanipuolueen edustaja Paul Simpson syytti Turneria siitä, että hän on kääntänyt takkiaan kokoontumisten suhteen.

Kaupungissa on aiemmin hyväksytty muun muassa Black Lives Matter -liikehdintään liittyviä protesteja.

Houston sijaitsee aiemmin mainitussa Harrisin piirikunnassa.

Yli kolme miljoonaa tartuntaa

Koronatartuntojen määrät ovat lähteneet taas nousuun Texasissa ja monissa muissa osavaltioissa. Houstonissa oli keskiviikkoon mennessä varmistettu yli 40 000 koronatartuntaa.

Yhdysvalloissa on varmistettu edellisen vuorokauden aikana noin 55 000 uutta koronatartuntaa. Asia selviää Johns Hopkins -yliopiston keskiviikkona paikallista aikaa eli varhain torstaiaamuna Suomen aikaa päivitetyistä tiedoista.

Yhdysvallat on maailmanlaajuisesti koronan pahimmin runtelema valtio. Keskiviikkona maa saavutti synkän rajapyykin koronatartunnoissa, kun varmistettujen tartuntojen määrä nousi yli kolmen miljoonan.

Todellisten lukujen uskotaan olevan kuitenkin paljon korkeampia johtuen keväällä testauskapasiteetissa havaituista ongelmista.

Uusia koronaan liittyviä kuolemia kirjattiin keskiviikkona 833, ja yhteensä koronakuolemia on ollut Yhdysvalloissa yli 132 000.

Epidemia vetäytynyt koillisesta

Trump vähättelee maan koronalukuja säännöllisesti ja väittää niiden johtuvan kesäkuun aikana tapahtuneesta testauskapasiteetin lisääntymisestä.

Tartuntojen määrät ovat nousussa erityisesti maan eteläosissa. Tartuntapiikkejä on havaittu ainakin Texasissa, Floridassa, Louisianassa ja Arizonassa.

Epidemia on sen sijaan perääntynyt lähes täysin pitkään Yhdysvaltain pahimman tautipesäkkeen synkkää manttelia kantaneesta New Yorkista sekä myös muualta maan koillisosista.

Useissa osavaltioissa on jouduttu laittamaan jäihin koronarajoitusten helpottamiseen tähtääviä suunnitelmia. Toisaalla on jouduttu jopa palauttamaan jo kertaalleen poistettuja rajoituksia.

Keskiviikkoaamuna Trump vaati, että kaikki Yhdysvaltain koulut avaisivat ovensa syksyllä.

Korona leviää kirkoissa

Koronavirustartunnat leviävät Yhdysvalloissa uskonnollisten yhteisöjen kokoontumisissa, uutisoi New York Times. Yli 650 koronatartuntaa on yhdistetty lähes 40:een eri kirkkoon ja uskonnolliseen tapahtumaan eri puolilla Yhdysvaltoja.

Useat tapauksista todettiin sen jälkeen, kun maassa alettiin paikoittain purkaa koronarajoituksia. Presidentti vaati toukokuussa, että koronarajoitusten sulkemat kirkot ja muut uskonnolliset kokoontumispaikat saisivat avata ovensa uudelleen. Trump myös julisti tuolloin, että uskonnolliset kokoontumispaikat ovat oleellisia palveluita ja uhkasi kumota osavaltioiden kuvernöörien päätökset kirkkojen sulkemisesta.

Pastoreilla, seurakuntalaisilla sekä kirkkojen henkilökunnalla ja heidän perheenjäsenillään on vahvistettu koronavirustartuntoja monin paikoin.

Esimerkiksi Texasin osavaltiossa noin 50 ihmistä sai koronavirustartunnan sen jälkeen, kun pastori vaati seurakuntalaisia halaamaan toisiaan. Floridan osavaltiossa teini-ikäinen tyttö kuoli kesäkuussa saatuaan koronatartunnan kirkkonsa nuorisotapahtumassa.

Koronavirus leviää tällä hetkellä voimakkaasti Texasissa, Arizonassa ja muissa vahvasti uskonnollisissa osavaltioissa eteläisessä ja läntisessä osassa Yhdysvaltoja. Tästä syystä monet avaamisen puolesta kamppailleet kirkot joutuvat jälleen sulkemaan ovensa.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!