Lehtikuva/Irina Yarinskaya

Koko maailman kesäkuun lämpötila ei aivan yltänyt ennätyslukemiin, mutta oli lähellä niitä.

Venäjän Siperian arktisissa osissa kesäkuu oli keskimäärin yli 5 astetta normaalia kuumempi, kertoo Copernicus Climate Change Service. Se oli myös yli asteen verran kuumempi kuin kahtena edellisenä ennätyskesänä vuosina 2018 ja 2019.

Siperian läntisissä ja eteläisissä osissa sen sijaan kesäkuun lämpötilat olivat tavanomaista viileämpiä.

Talvi ja kevät olivat Siperiassa poikkeuksellisia. Varsinkin tammikuusta lähtien alueella oli tavanomaista lämpimämpiä kausia. Jäät lähtivät Obista ja Jeniseistä poikkeuksellisen aikaisin.

Erikoinen kevät huipentui Länsi-Siperiassa toukokuuhun, jonka keskilämpötila oli paikoitellen jopa 10 astetta tavanomaista korkeampi.

Erikoinen kevät huipentui Länsi-Siperiassa toukokuuhun, jonka keskilämpötila oli paikoitellen jopa 10 astetta tavanomaista korkeampi.

Paikoitellen myös kesäkuu oli arktisessa Siperiassa vielä huomattavasti kuumempi kuin koko alueen keskiarvo. Suurimmat poikkeamat tavanomaisesta olivat 10 astetta.

ILMOITUS

Kesäkuun 20. päivänä Siperiassa mitattiin mittaushistorian korkein missään arktisella alueella kesäkuussa mitattu lämpötila, 37 astetta. Seuraavana päivänä mitattiin peräti 38 astetta, mutta tätä lukemaa ei Maailman ilmatieteen järjestö WMO ole vielä vahvistanut.

Epätavallinen kuumuus on myötävaikuttanut siihen, että Pohjois-Venäjällä on ollut tavallista enemmän metsä- ja maastopaloja.

Ilmastonmuutoksen tiedetään lämmittävän arktisia alueita huomattavasti enemmän kuin maapalloa keskimäärin.

Maailmalla lähes ennätys

Koko maailman keskilämpötila oli kesäkuussa lähes ennätyslukemissa. Kesäkuu oli 0,53 astetta lämpimämpi kuin kesäkuiden keskiarvo vuosilta 1981–2010. Tämä oli vain 0,01 astetta vähemmän kuin ennätyslämpimänä kesäkuuna vuonna 2019.

Pohjois-Euroopassa kesäkuu oli selvästi tavanomaista lämpimämpi, mutta Etelä-Euroopassa se oli keskiarvon alapuolella.

Kesäkuussa päättynyt 12 kuukauden jakso oli globaalisti 0,65 astetta vuosien 1981–2010 keskiarvoa lämpimämpi. Se oli lähellä lämpimimpiä 12 kuukauden jaksoja, jotka olivat toukokuussa 2020 ja syyskuussa 2016 päättyneet jaksot.

Copernicus Climate Change Service on osa EU:n Copernicus-ohjelmaa, joka tarjoaa sekä satelliittien että havaintoasemien pohjalta ympäristötietoutta.