Lehtikuva/Roni Rekomaa

Kommentti: Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni ja syyskuun Oulun puoluekokoukseen haastajaksi povattu Annika Saarikko kohtasivat eilen Loimaan torilla.Yleensä puolueen puheenjohtaja kutsutaan paikalle kirittämään kenttäväkeä.

Loimaan torilla roolit näyttävät kääntyneen toisinpäin. Elokuussa puoluejohtaja-aikeistaan ilmoittava, tuleva tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko, sai tukea kotikentältään. Puheenjohtajakisa toisi potkua puolueelle kohti kuntavaaleja.

Saarikko on tukenut Katri Kulmunia puheenjohtajana ja kuitannut tähän saakka kannattajiensa haikailut todeten sulkeneensa ne ovet. Tilanne on kuitenkin muuttunut täysin keskustan kannalta.

Mitä lähemmäksi elokuu tulee – ja Saarikon asettama takaraja puheenjohtajakisaan ilmoittautumiselle – sitä ilmeisemmältä puheenjohtajakandidaatilta hän alkaa näyttää.

Kulmunin sotkeutuminen viestintäkoulutusrahoista syntyneeseen kohuun pakotti hänet eroamaan valtiovarainministerin pestistä. Kohu söi Kulmunin uskottavuutta pahasti myös puolueen puheenjohtajana.

Viime puheenjohtajakisassa keskustan puolueväki koki nykyisen puolueministeri Antti Kaikkosen Nuorisosäätiöön liittyvät taloussotkut taakkana puheenjohtajan pestissä. Kulmunin kohdalla viestintäkohuun ei ole vielä laitettu pistettä, vaikka hän ilmoitti maksaneensa koulutuksen.

ILMOITUS

Kulmuni hallitusviisikon epäonnistunein

Kulmunin asema on hankala myös tuoreen ministerien onnistumista arvioineen kyselyn mukaan. Viime sunnuntaina Helsingin Sanomissa (5.7.) julkaistun mielipidemittauksen mukaan Kulmunin onnistuminen arvioitiin puheenjohtajaviisikon ylivoimaisesti heikoimmaksi.

Kysely tehtiin reilu viikko Kulmunin eron jälkeen. Lähes 40 prosenttia kansalaisista arvioi hänen hoitaneen tehtäväänsä melko huonosti tai erittäin huonosti. Hän oli ylivoimaisesti heikoin ministeriviisikosta, johon hänen lisäkseen kuuluvat Sanna Marin (sd.), Li Andersson (vas.), Anna-Maja Henriksson (rkp) ja Maria Ohisalo (vihr.)

Keskustalaiset olivat muita hallituspuolueita tyytymättömämpiä myös koko hallituksen onnistumiseen. Jopa kokoomus antoi hallitukselle keskustaa enemmän erittäin hyvin -arvioita.

Toki keskustalaisista oli yli 80 prosenttia heitä, joiden mielestä hallitus oli onnistunut erittäin hyvin tai melko hyvin. SDP:n, vihreiden ja vasemmistoliiton kannattajista yli kolminkertainen määrä keskustalaisiin verrattuna oli erittäin hyvin onnistumisen kannalla.

Kulmuni ei vakuuttanut osaamisellaan

Keskusta ei ole Kulmunin johdolla vakuuttanut hallituksen kelkassa. Kulmunista piirtyy epävarma kuva johtajana, päättäjänä ja osaajana. Muiden hallituspuolueiden puheenjohtajat ovat selviytyneet koronakriisin paineesta.

Ylivoimaisesti onnistuneimpana suoriutujana kansalaiset pitävät pääministeriä. Eniten koronajulkisuudessa ollut Marin antoi johtajuuden kasvot koronakriisin kanssa kamppailevalle hallitukselle.

Tehdyn kyselyn mukaan Andersson ja Henriksson ovat onnistuneet vakuuttamaan huolimatta, että heidän puolueidensa kannatus ei ole samaa luokkaa kuin kannatustaan kasvattaneen SDP:n.

On päivänselvää, että keskustan puheenjohtajan odotetaan olevan ministeri.

Koronakeväänä osaamisella on ollut suuri merkitys. Pääministerin ohella viisikosta ovat ammattimaisuudellaan vakuuttaneet juuri Andersson ja Henriksson. Anderssonilla oli haastava, ison joukon arkeen vaikuttava opetuksen siirtäminen etäksi ja palauttaminen takaisin lähiopetukseen.

Henriksson on vääntänyt rautalankamalleja kansalaisille poikkeusoloissa vaikeasti avautuneista perustuslakien ja valmiuslakien taustoista. Hän on voittanut myös suomenkielisten luottamuksen osaamisellaan.

Keskustan puheenjohtajan odotetaan olevan ministeri

Hallituspuolueiden johdossa on vahvoja, osaavia naisia. Keskustassa arvioidaan nyt, että pystyykö Kulmuni nostamaan profiiliaan mahdollisen uudelleen valintansa jälkeen hallituksen vahvassa viisikossa. Puheenjohtaja ei voi myöskään jättäytyä täysin hallituksen ulkopuolelle johtamaan puoluetta.

Tilapäisesti kaksipäinen johtajuus käy, kuten SDP:n puheenjohtaja-pääministeri -parivaljakko Antti Rinne ja Sanna Marin osoittavat. Tilannetta edesauttaa se, että puolue valitsi pääministeriksi Rinteen suosikin.

Kulmunin jatko keskustan puheenjohtajana edellyttää myös paluuta ministeriksi. Tätä kysymystä hän on vältellyt. Mutta on päivän selvää, että keskustan puheenjohtajan odotetaan olevan ministeri.

Hallitus on keskustalle – kuten kaikille hallituspuolueille – tärkeää kokonaisvaltaisen vaikuttamisen paikka. Kulmunin yritys pysyä viisikon jäsenenä ministerieronsa jälkeen kaatui siihen, että valtioneuvosto tekee linjauksia ministerivoimin.

Saarikko ei halua jättää hallitustyötä kesken

Maan tapa on ollut, että hallituksen kakkospuolue saa valtiovarainministerin paikan suurimman ollessa pääministeripuolue. Näin yleensä, mutta poikkeuksiakin löytyy – ja viimeksi pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksesta.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini halusi ja sai ulkoministerin salkun. Valtiovarainministeripuolueeksi nousi poikkeuksellisesti kolmanneksi suurin puolue eli kokoomus puheenjohtajansa Alexander Stubbin johdolla. Valtiovarainministerinä hallituksessa jatkoi Petteri Orpo haastettuaan Stubbin puheenjohtajuuden.

Lehtikuva/Mikko Stig

Taannoisessa kesäkuussa julkaistussa Ilta-Sanomien haastattelussa Annika Saarikko linjasi vahvasti keskustan hallituksessa pysymisen puolesta.

Hänen johtopäätöksensä ei ole, että hallitustyö jätettäisiin kesken. Keskusta puhuu paljon isänmaan edusta, ja Saarikon mukaan hallituksen jättämistä olisi vaikea nähdä keskellä taloudellisesti ja inhimillisesti vakavaa koronakriisiä mitenkään isänmaan etuna.

Keskusta isänmaan asialla

IS:n haastattelussa Saarikko luonnehtii ex-pääministeri Matti Vanhasen valinnan olevan puolueen ja koko hallituksen etu. Saarikko sanookin:

– Vakauttava ja hyvä valinta. Tiedän hänen sitoutuneen siihen ja häntä tarvitaan siinä pitkään.

Herää kysymys, että miten pitkään Vanhasta tarvitaan. Vuoden äitiyslomalla ollut Saarikko ottaa paikkansa hallituksessa tiede- ja kulttuuriministerinä elokuussa.

Rivien välitkin tulkiten: Mikäli Saarikko lähtee puheenjohtajakisaan – kuten todennäköisesti lähtee – Vanhanen jatkaa valtiovarainministerinä.

Saarikko voi yhdistää tiede- ja kulttuuriministerin ja keskustan puheenjohtajuuden.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki yhdisti kulttuuri- ja urheiluministerin pestin puolueen puheenjohtajuuteen, vaikka moni vasemmistolainen piti liikenneministerin salkkua painavampana.

Arhinmäelläkin oli pieni lapsi ja perhe.