Lehtikuva/Sam Yeh

Raportin mukaan tarvitaan kokonaisvaltainen terveysnäkemys, jossa otetaan huomioon sekä ihmisten, eläinten että ympäristön terveys. Ruokajärjestelmistä aiheutuvia taudinuhkia pitäisi seurata ja tutkia paljon nykyistä enemmän.

Tulevina vuosina on odotettavissa yhä uusia eläimistä ihmisiin siirtyviä tauteja eli zoonooseja, varoittaa maanantaina julkaistu YK:n ympäristöjärjestö Unepin raportti.

Jo ennen koronaa 2 miljoonaa ihmistä kuoli vuosittain zoonooseihin, heistä suurin osa köyhissä maissa. Eläinperäisistä taudeista esimerkiksi ebola, sars, länsi-niilin virus ja rift valley -kuume ovat levinneet epidemioiksi. Koronaepidemia olikin raportin mukaan odotettavissa.

Maailma on raportin mukaan kuitenkin reagoinut koronapandemiaan hoitamalla sen terveydellisiä ja taloudellisia oireita, ei taustalla olevia ympäristöllisiä syitä. Tärkeimpinä syinä raportti mainitsee elinympäristöjen tuhoamisen ja kasvavan lihan kysynnän.

Erityisesti Afrikassa olisikin raportin mukaan paljon tehtävissä tulevien epidemioiden estämiseksi.

Raportin toisena tekijänä Unepin ohella on Kansainvälinen karjatalouden tutkimusinstituutti ILRI.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF arvioi koronaviruksen aiheuttavan kahden vuoden aikana maailmanlaajuisesti 9 000 miljardin dollarin (7 950 miljardin euron) menetykset. Tämä olisi YK-raportin laatijoiden mielestä hyvä peruste investoida zoonoosien alkusyihin ja maihin, joissa eläinperäiset taudit saavat alkunsa.

ILMOITUS

Jo ennen koronaa ovat zoonoosit aiheuttaneet 20 viime vuoden aikana 100 miljardin dollarin (88 miljardin euron) menetykset.

Uhkia voidaan pienentää

Raportin mukaan tarvitaan kokonaisvaltainen terveysnäkemys, jossa otetaan huomioon sekä ihmisten, eläinten että ympäristön terveys. Ruokajärjestelmistä aiheutuvia taudinuhkia pitäisi seurata ja tutkia paljon nykyistä enemmän.

Ihmisen toiminta kaventaa villieläinten elintilaa, ja näin villieläimet ovat yhä lähempänä ihmisten elinpiiriä. Elinympäristöjen tuhoutumisen ja eläinproteiinin kasvavan kysynnän lisäksi eläinperäisten tautien leviämistä edistävät kestämätön tehomaatalous, kasvava matkustus ja ilmastokriisi. Usein myös viljelijät, alueet ja kokonaiset maat ovat haluttomia raportoimaan tautien puhkeamisesta pelätessään talousvaikutuksia.

Raportissa kerrotaan myös siitä, miten zoonoosien uhkaa on saatu pienennettyä. Esimerkiksi rift valley -kuumeen aiheuttamia kuolemia on saatu Ugandassa vähennettyä käyttämällä satelliittien avulla tehtyjä ennusteita rankkasateista. Rankkasateet luovat otolliset olosuhteet tautia levittävien moskiittojen lisääntymiselle.

Erityisesti Afrikassa olisikin raportin mukaan paljon tehtävissä tulevien epidemioiden estämiseksi. Maanosan nopea väestönkasvu lisää zoonoosien uhkaa, mutta toisaalta muun muassa ebolan takia Afrikassa on myös opittu toimimaan ennakoivasti.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!