Lehtikuva/Vesa Moilanen

Vasemmiston Veronika Honkasalo ja Vihreiden Inka Hopsu: ”Muukalaispassin myöntämisperusteissa räikeitä ongelmia”.

Vihreiden kansanedustaja Inka Hopsu ja Vasemmistoliiton kansanedustaja Veronika Honkasalo ihmettelevät muukalaispassi-käytäntöjä.

– Tiettyjen kansalaisuuksien osalta tilanne on mahdoton. Muukalaispassia ei myönnetä, koska henkilöllä ei ole oleskelulupaa. Oleskelulupaa taas ei myönnetä, koska henkilöllä ei ole passia, Hopsu ihmettelee.

Päätön tilanne

Tilanne on aivan päätön.

Honkasalo ja Hopsu jättivät maanantaina hallitukselle kirjallisen kysymyksen turvapaikanhakijoiden muukalaispassin myöntämisperusteista ja niitä koskevista ongelmista. Siinä viitataan tapaukseen, jossa Somaliasta kotoisin oleva mies oli vuonna 2018 hakenut työperusteista oleskelulupaa, mutta Maahanmuuttovirasto ei hyväksynyt Somalian passia.

Muukalaispassin myöntämisen ehdot eivät täyttyneet, koska miehellä ei ollut työperusteista oleskelulupaa. Mies joutui tämän takia luopumaan vakituisesta työstään. Mies valitti asiasta ensin hallinto-oikeuteen ja sen jälkeen Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen.

– Tilanne on aivan päätön. Suomessa on työntekijöitä, jotka tarvitsivat työntekoaan varten oleskeluluvan. Oleskelulupaa ei kuitenkaan saa, koska passia ei hyväksytä tai sitä ei ole, eikä sitä voi lähtömaan tilanteen takia saada, Honkasalo toteaa.

ILMOITUS

– Henkilö joutuu lopettamaan työnsä, vaikka pärjäisi siinä erittäin hyvin. Suomi ei voi menettää työntekijöitä tällaisen syrjivän, byrokraattisen noidankehän takia, Hopsu muistuttaa.

Välillistä syrjintää

Myös yhdenvertaisuusvaltuutettu on arvioinut muukalaispassin myöntökäytäntöä ja korostanut, että Maahanmuuttoviraston ottama kanta olla myöntämättä henkilölle muukalaispassia voi johtaa välilliseen syrjintään kansalaisuuden perusteella, mikä kuitenkin on kielletty yhdenvertaisuuslaissa.

– Kun Suomi ei hyväksy Somalian passia matkustusasiakirjana, tarkoittaa se käytännössä sitä, että somalialaiset eivät voi saada kansalaisuutensa takia esimerkiksi työperusteista oleskelulupaa Suomesta. Käytäntö on siis syrjivä ja asettaa somalialaiset heikompaan asemaan muihin ulkomaalaisiin verrattuna, Honkasalo ja Hopsu sanovat.