Taas sen näkee, että on todellakin väliä ketä ja mitä puoluetta äänestää. Marinin hallitus – tekisi mieli sanoa meidän hallitus – lähtee torjumaan harmaata taloutta laajalla toimenpideohjelmalla.

Täällä kentällä ay-aktiivi hurraa lukiessaan toimenpideohjelman kohdan ”Selvitetään uusia keinoja, esimerkiksi hallinnollisia sanktioita puuttua tahalliseen tai törkeän huolimattomaan alipalkkaukseen”. Oma ammattiliittoni on sitkeästi ajanut asiaa, minä olen pitänyt sitä esillä, ja nyt alkaa tapahtua.

Joissain yrityksissä työntekijöille maksetaan aivan tietoisesti työehtosopimuksen alittavaa palkkaa. Mitään rangaistusta ei epärehellisesti toimivalle työnantajalle tällä hetkellä tule, vaikka hän olisi maksanut alipalkkaa vuosien ajan. On yksittäisen työntekijän tiedostavuudesta ja rohkeudesta kiinni, meneekö asia koskaan eteenpäin.

Etenkään nuoret eivät usein tunne alansa työehtosopimusta, eivätkä edes tajua, että heitä huijataan. Sanonpa taas kerran, että liittykää hyvät ihmiset omaan ammattiliittoonne, jotta saatte apua ja neuvoja. Jos yksi tietää oikeutensa ja vaatii hänelle kuuluvan palkan, työnantaja saattaa korjata palkka-asian vain tämän yhden ihmisen osalta. Entä ne muut työntekijät?

Työnantajahan jää yhä voitolle, koska sille ei nykytilanteessa tule sanktioita. Jos ja kun tulevaisuudessa alipalkkauksesta seuraa toivottavasti tuntuva rangaistus, se laittaa varmasti monen työnantajan miettimään toisenkin kerran, kannattaako työehtosopimuksen määräyksiä rikkoa.

ILMOITUS

Tahalliseen alipalkkaukseen pitää todellakin voida puuttua ja nopeasti. Siitä pitää luonnollisesti seurata myös sanktio, rangaistus. Ei niin, että työnantaja maksaa puuttuvan palkan osan, ja sitten kaikki on muka ok.

Työntekijät kärsivät alipalkkauksesta, mutta niinpä kärsii valtiokin. Kun työntekijälle maksetaan, mitä kuuluu, saa valtiokin sille kuuluvat verot. Yhteiskunta hyötyy, me kaikki hyödymme.

Kirjoittaja on myyjä ja luottamusmies.