Lehtikuva/Emmi Korhonen

Tarkastuslautakunta ei arvioinut Helsingin pormestaria henkilönä.

Helsingin tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Dan Koivulaakso (vas.) korostaa Ylen haastattelussa, että tarkastuslautakunta ei selvittänyt eikä arvioinut raportissaan pormestari Jan Vapaavuorta henkilönä.

Myöskään pormestarin käytös ei ollut tarkastuslautakunnassa. Tarkastelun kohteena oli pormestarijärjestelmä ja uuden johtamisjärjestelmän toimivuus. Helsingissä otettiin viime kuntavaalien jälkeen käyttöön pormestarin ja neljän apulaispormestarin malli.

Pormestari ja apulaispormestarit ovat poliittisesti valittuja. Paikat on jaettu vaalituloksen perusteella. Viime kuntavaaleissa pormestarin paikasta taisteli kokoomuksen Vapaavuoren lisäksi vihreiden nykyinen apulaispormestari Anni Sinnemäki. Johtamisjärjestelmän uudistuksen yhteydessä kansliapäällikkö sai lisää valtaa.

Tarkastuslautakunnan raportti on arviointityökalu jonka tarkoitus on parantaa Helsingin kaupungin toimintaa ja helsinkiläisten elämää.

Vapaavuorta on pitkin matkaa arvosteltu vallan keskittämisestä itselleen. Tämän on mahdollistanut uusi johtamisjärjestelmä. Tarkastuslautakunnan raportista roihahtanut keskustelu johtamisesta henkilöityikin Helsingin Sanomien (29.6.) julkaiseman jutun jälkeen nopeasti Vapaavuorta vastaan.

Helsingin Sanomien artikkelissa Vapaavuoren johtamistavan kuvattiin olevan ajoittain aggressiivinen, impulsiivinen ja jopa väheksyvä. Pormestari käyttää alaisiaan kohtaan kovaa kieltä ja räjähtelee eli saa äkkipikaisia puuskahduksia.

ILMOITUS

Julkisuudessa apulaispormestarit ovat jääneet vahvan pormestarin varjoon. Vapaavuori ajoi Sipilän hallituksen sote-mallin kaatamista voimakkaasti.

Kaikki mahdollinen epäasiallinen käytös syytä selvittää

Koivulaakso toteaa Ylelle, että tarkastuslautakunnan arviointikertomusta ei ole syytä käyttää omien poliittisten tavoitteiden ajamiseen. Hän sanoo, ettei hän kuitenkaan suhtaudu vähättelevästi raportin synnyttämään muuhun keskusteluun.

Koivulaakson mielestä kaikki yhteiskunnallinen keskustelu ja vallankäyttäjien toiminnan arviointi on arvokasta ja syytä ottaa vakavasti.

Apulaispormestarit Nasima Razmyar (sd.), Sanna Vesikansa (vihr.) ja Anni Sinnemäki (vihr.) kritisoivat Ylen A-Studiossa keskiviikkona Vapaavuoren johtamistyyliä. Myös vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja Anna Vuorjoki on kritisoinut Vapaavuoren toimintaa, kuten SDP:n ja vihreidenkin valtuustoryhmien puheenjohtajat.

Koivulaakso painottaa, että tavoitteena tarkoitus on parantaa Helsingin kaupungin toimintaa ja helsinkiläisten elämää.

– Jos on epäasiallista kohtelua, se pitää selvittää ainakin sisäisesti ja tarvittaessa ulkopuolisen turvin, Koivulaakso sanoo Ylellä tänään korostaen, ettei hän puhu nyt Vapaavuoresta, vaan yleisellä tasolla.

Koronaselvitys hukkui kohinaan

Johtamiskohun jalkoihin jäi tällä viikolla Vapaavuoren tilaaman ulkopuolisen selvityksen tulokset Helsingin kaupungin päätöksenteosta ja toiminnasta koronakriisin ensimmäisen epidemia-aallon hoidossa. Selvityksen mukaan kaupunki selvisi koronakriisistä varsin tolkullisesti.

Selvityksen mukaan sosiaali- ja terveystoimessa sekä kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla, onnistuttiin ennakoimaan, reagoimaan ja toimeenpanemaan tarvittuja linjauksia nopealla aikataululla.

Selvityksen havaintojen perusteella eri toimialat pystyivät reagoimaan varsin hyvin koronaepidemian edellyttämiin palveluiden uudelleenjärjestelyihin sekä kehittämään samalla myös uudenlaisia palvelukonsepteja ja palveluita omille asiakasryhmilleen.