Lehtikuva/Jason Redmond

Valtaajien autonomiseksi julistama Capitol Hillin kaupunginosa ehti toimia runsaat kolme viikkoa.

Seattlen pormestari Jenny Durkan määräsi myöhään tiistaina tyhjennettäväksi Capitol Hillin ”vapaakaupungin” eli poliisivapaaksi autonomiseksi vyöhykkeeksi julistautuneet korttelit keskustan kupeessa.

Poliisi saapui alueelle keskiviikkona kello 5 aamulla paikallista aikaa ja antoi paikalla olijoille kahdeksan minuuttia aikaa poistua. Puolitoista tuntia myöhemmin alue oli lähes kokonaan tyhjennetty. Poliisi pidätti ainakin 32 ihmistä operaation yhteydessä.

Capitol Hillin ”autonominen” kaupunginosa syntyi poliisiväkivaltaa vastaan protestoineiden Black Lives Matter -mielenosoitusten yhteydessä 8. kesäkuuta. Se ehti siis toimia runsaat kolme viikkoa.

Capitol Hillin ampumavälikohtauksissa kuoli kaksi ihmistä.

Paikka oli aluksi kuin suuri ulkoilmafestivaali, jossa järjestettiin katukonsertteja, runoiltoja ja elokuvanäytöksiä. Paikalliset ravintolat tarjoilivat ilmaista vegaanipizzaa ja asunnottomille avattiin terveysasema.

Seattlen kaupunki sieti Capitol Hillin valtaajia, eikä lähettänyt poliiseja paikalle. Pormestari Durkan puolusti valtaajia ja sanoi, että tulossa on ”rakkauden kesä”. Hän myös tuomitsi poliisin väkivaltaiset otteet toukokuun lopulla alkaneissa mielenosoituksissa.

ILMOITUS

Yöt muuttuivat vaarallisiksi

Vähitellen Capitol Hillin kuva muuttui kuitenkin pimeän aikana toisenlaiseksi kuin päivällä. Toissa lauantaina ammuttiin hengiltä nuori mies. Tämän viikon maanantain vastaisena yönä kuoli luoteihin 16-vuotias poika ja 14-vuotias haavoittui. Parin viime viikon aikana on ollut muitakin ammuskeluja, joista ei ole ollut yhtä vakavia seurauksia.

Valtauksen organisoijiin kuulunut Andre Taylor sanoi NBC Newsille olevansa pettynyt ampumavälikohtauksiin: ”Tämä ei päättynyt niin kuin se alkoi, siinä tilanteen traagisuus.”

Capitol Hillin valtaajien vaatimuksiin kuului Seattlen poliisilaitoksen lakkauttaminen ja poliisimäärärahojen käyttäminen sosiaali- ja terveyspalveluihin, kaupungin vuokra-asuntoihin ja opettajien palkkoihin.

Juttuun korjattu 3.7.klo 14.20. maanantain ampumavälikohtausta koskevaa tekstiä. Luoteja ei ammuttu tunnistamattomasta valkoisesta katumaasturista, vaan uhrit olivat valkoisessa katumaasturissa.

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi 142eur

Tarjous uusille kestotilaajille!

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi nyt vain 142€ – säästä 20 euroa.
Voit maksaa tilauksesi 3, 6 tai 12 kuukauden erissä. Kestotilaajana saat lukuoikeuden myös digilehteen.
Tarjous uusille kestotilaajille on voimassa 18.4. saakka.

Tilaa tästä!