Lehtikuva/Ahmad Gharabli

Saramo vaatii, että Israeliin kohdistetaan pakotteita ja Palestiina tunnustetaan.

Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja, kansanedustaja Jussi Saramo vaatii Suomelta järeämpiä toimia kansainvälistä oikeutta rikkovaa Israelia kohtaan.

Saramo jätti tänään asiasta kirjallisen kysymyksen hallitukselle. Kysymyksen taustalla ovat Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun aikeet toteuttaa vaalilupauksensa ja ryhtyä liittämään osia miehitetystä Länsirannasta osaksi Israelin valtiota tästä päivästä alkaen.

– Alueliitosten myötä palestiinalaisten toivo omasta valtiosta, jossa olla rauhassa väkivallalta ja muilta ihmisoikeusrikkomuksilta, hiipuisi ehkä lopullisesti. Suomi ei voi katsella näin törkeää kansainvälisen oikeuden rikkomusta vierestä, Saramo sanoo.

Suomen pitääkin välittömästi lopettaa asekauppa Israelin kanssa.

Asekauppa lopetettava

Vasemmistoliiton kansanedustaja Veronika Honkasalo kysyi ulkoministeri Pekka Haavistolta (vihr.) kirjallisessa kysymyksessään toukokuussa, aikooko hallitus tukea Israelin vastaisten pakotteiden käyttöönottoa. Ministeri vastasi, ettei Suomi voi hyväksyä Israelin suorittamaa Länsirannan tai sen osien annektointia, ja pakkoliitokset olisi estettävä ennalta käymällä asiasta vuoropuhelua muiden muassa Israelin uuden hallituksen kanssa.

Saramo toteaa, että Israelin hallitus ei valitettavasti ole nyt eikä aiemminkaan piitannut vuoropuhelusta, vaan on päättänyt toimia voimakeinoin vastoin YK:n peruskirjaa ja kansainvälisen yhteisön vaatimuksia.

ILMOITUS

– On viimein hetki käyttää keinoja, jotka aiheuttavat Israelille myös konkreettista haittaa vienon imagohaitan lisäksi. Suomen pitääkin välittömästi lopettaa asekauppa Israelin kanssa ja vaatia EU:lta Israeliin kohdistuvia pakotteita, kuten taloussaartoa, Saramo sanoo.

– Suomi näyttäytyy myös ulkopoliittisesti penseänä konfliktin ratkaisijana, koska se ei ole tunnustanut Palestiinan valtiota. Palestiinan on tähän mennessä tunnustanut ainakin 138 valtiota, Pohjoismaista Ruotsi ja Islanti. Tässä yksi keino, jolla Suomi voi osoittaa olevansa ihmisoikeuksien puolella rikosten hyväksymisen sijaan.

Laittomia liitoksia

Myös vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki otti asiaan kantaa.

– Israelin valtio on liittämässä laittomasti palestiinalaisalueita Israeliin, hän kirjoitti eilen Twitterissä.

Arhinmäki totesi, että kansainvälinen oikeus ei toimi, jos sitä kunnioitetaan vain valikoidusti.

– Kv-oikeuden rikkomisesta pitää tulla kaikille maille sanktioita. Israelille pitää asettaa pakotteita kuten muillekin lainrikkojille.

Hän arvioi Saramon tapaan, että Suomen pitäisi lopettaa asekauppa Israelin kanssa ainakin, jos alueliitokset tapahtuva.