Lehtikuva/Mikko Stig

Koronakriisi kurittaa edelleen matkailu- ja ravintola-alaa vakavasti. Suuri osa työntekijöistä on edelleen lomautettuna.

MaRan jäsenkyselyn mukaan matkailu- ja ravintola-alan yritysten palvelujen kysyntä oli heikkoa kesäkuun alusta juhannukseen. Yritysten näkymät ovat vaimeat myös heinä-elokuussa.

– Palvelualoilla on ollut ennennäkemätön kriisi, mutta silti jaksamme uskoa, että myös palautuminen voi olla nopeaa, PAMin järjestöjohtaja Risto Kalliorinne toteaa.

Kokoontumis-, matkustus- ja ravintolatoiminnan rajoitukset, asiakkaiden varovaisuus, etätyöt ja erityisesti ulkomaalaisten asiakkaiden vähäisyys kurittavat matkailu- ja ravintola-alaa. Edelleenkin ovat uhkana lomautukset ja jopa irtisanomiset hotelli- ja ravintola-alalla.

Ravintola-alalla on toipumisen merkkejä, mutta tulevaisuus on edelleenkin epävarmaa.

– Mutta onneksi ravintoloiden aukeaminen on sujunut lupaavasti ja kotimaan matkailulle vaikuttaisi olevan hyvä kysyntää, sanoo Kalliorinne.

PAMiin tuli esimerkiksi huhtikuussa enemmän päivärahahakemuksia kuin koko viime vuoden aikana.

ILMOITUS

– Ansioiden laskeminen ja korvausten viivästyminen täysin poikkeuksellisen hakijamäärän vuoksi on hankaloittanut työntekijöiden arkielämää merkittävästi.

– Onneksi ravintoloiden aukeaminen ja koronatilanteen helpottaminen on mahdollistanut monelle töihin paluun, sanoo Kalliorinne.

Määräaikainen arvonlisäveron alentaminen palveluihin

Sekä työntekijät että työnantajat ovat vaatineet määräaikaisten arvonlisäverojen alentamisen palvelujen kysynnän ja työllisyyden vahvistamiseksi.

MaRa esittää tänään lähettämässään tiedotteessa kotimaan henkilöliikenteen, majoituksen sekä kulttuuri- ja liikuntapalvelujen arvonlisäveron laskemista 24 kuukauden määräajaksi viiteen prosenttiin ja ravintolapalvelujen arvonlisäveroa 10 prosenttiin 12 kuukauden määräajaksi.

Viidestä tärkeimmästä Suomeen suuntautuvan matkailun lähtömaasta neljästä ei saa matkustaa Suomeen. Saksasta voi matkustaa Suomeen vasta heinäkuun puolivälistä lähtien.

– Hallituksen kesäkuun lisätalousarviossa päättämät koronakriisin akuutin vaiheen jälkeiset elvytystoimet eivät ole kohdistuneet lainkaan suurista toimialoista pahiten koronasta kärsivään matkailu- ja ravintola-alaan. Jos hallitus ei ota huomioon toimialan ahdinkoa, se vaikuttaa hyvin negatiivisesti paitsi toimialan yrityksiin myös sen työntekijöihin ja työllisyyteen, MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi toteaa.