Lehtikuva/Ronen Zvulun

Kansainvälisen oikeuden vastaisten siirtokuntien ja muiden strategisesti merkittävien alueiden pakkoliittämiseen Israeliin on reagoitava kuten Venäjän Krimin miehitykseen vastattiin, taloudellisilla pakotteilla, vaativat hallituspuolueiden nuorisojärjestöt.

Hallituspuolueiden nuorisojärjestöjen mukaan kansainvälisen oikeuden vastaisten siirtokuntien ja muiden strategisesti merkittävien alueiden pakkoliittämiseen Israeliin on reagoitava kuten Venäjän Krimin miehitykseen vastattiin, taloudellisilla pakotteilla.

Järjestöt vaativat yhteisessä tiedotteessaan Suomea lopettamaan asekaupan israelilaisten aseyhtiöiden kanssa.

Israelin tuore yhteishallitus suunnittelee toteuttavansa kansainvälisiä sopimuksia rikkovia alueliitoksia Yhdysvaltain tuella. Presidentti Donald Trumpin hallinnon laatimassa suunnitelmassa laajoja alueita nykyisestä Länsirannasta, mukaan lukien Jordanjoen laakso liitettäisiin Israeliin.

”Nyt ei pelkkä tuomitseminen riitä.”

Pääministeri Benjamin Netanjahu on esittänyt, että pakkoliitokset voisivat alkaa heinäkuun alussa 2020. Miehitettyjen palestiinalaisalueiden haltuunotto johtaisi paikallisväestön pakkosiirtoihin Israelin siirtokuntien tieltä sekä todennäköisesti kiihtyviin rikoksiin ihmisyyttä vastaan.

– Nyt ei pelkkä tuomitseminen riitä. Viimeistään tässä vaiheessa assosiaatiosopimus EU:n ja Israelin välillä tulee purkaa, kahdenväliset suhteet jäsenmaiden ja Israelin välillä tulee jäädyttää sekä siirtokuntatuotteiden pääsyä markkinoille on rajoitettava, toteavat puheenjohtajat Sosialidemokraattisista Nuorista Pinja Perholehto, Keskustanuorista Hanna Markkanen, Vihreiden ja opiskelijoiden liitosta Amanda Pasanen ja Brigita Krasniqi sekä Vasemmistonuorista Liban Sheikh ja RKP-nuorista Frida Sigfrids.

Tähän mennessä jo yli tuhat eurooppalaista poliitikkoa on allekirjoittanut kirjeen, jossa vastustetaan suunnitelmaa liittää Palestiinan miehitetyt alueet Israeliin. Mukana on myös 22 suomalaista.