Lehtikuva/Vesa Moilanen

Vasemmistoliiton Honkasalo: “Hyvä, että translain uudistaminen etenee viimein”

Vasemmistoliiton kansanedustaja Veronika Honkasalo iloitsee siitä, että translain uudistus on etenemässä. Tämä käy ilmi vastauksesta kirjalliseen kysymykseen, jonka Honkasalo jätti hallitukselle kesäkuussa.

Sosiaali- ja terveysministeriön alaisen terveydenhuollon palveluvalikoimaneuvosto Palkon uudet sukupuolidysforian hoitosuositukset nostivat aiheen uudestaan pinnalle tovi myöhemmin. Suositukset ovat herättäneet kritiikkiä sukupuolivähemmistöjä edustavissa järjestöissä. Niiden mukaan suositukset eivät esitä uskottavia ratkaisuja hoitojen koettuihin epäselvyyksiin.

– Transihmiset ovat saaneet odottaa perusoikeuksiensa toteutumista tarpeettoman pitkään ja ovat aiheellisesti pettyneitä. On helpottavaa, että Suomi korjaa viimein ihmisoikeusrikkomuksia, joista meille on huomautettu jopa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen tasolta, Honkasalo sanoo.

”On helpottavaa, että Suomi korjaa viimein ihmisoikeusrikkomuksia.”

Korona hidasti valmistelua

Translain uudistus käynnistettiin valmistelutyöryhmän työllä, joka julkaisi raporttinsa helmikuussa 2020. Pykälätason valmisteluja varten suunniteltiin asetettavan toinen työryhmä, mutta COVID-19-pandemia vaikutti kaikkiin hallitusohjelmaan kirjattujen uudistusten aikatauluihin. Valmistelua jatketaan nyt kuitenkin hallitusohjelman mukaisesti.

Helmikuussa työnsä päättänyt työryhmä ehdottaa muun muassa lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksen poistamista ja oikeudellisen sukupuolen vahvistamisen erottamista lääketieteellisestä prosessista. Työryhmä myös näkee, että oikeudellisen sukupuolen vahvistamisen ikärajan asettaminen 15 vuoteen on Suomessa mahdollinen.

– Lakiuudistus jää tyngäksi, jos translasten ja -nuorten tilannetta ei ratkaista. Itsemääräämisoikeus omaan sukupuoleen kuuluu myös heille, ja eläminen kokemassaan sukupuolessa täytyy mahdollistaa jokaiselle lapselle ja nuorelle sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä varhaiskasvatuksen ja koulun tuella, Honkasalo sanoo.

– Lisäksi on tärkeää huomioida laissa muunsukupuoliset, joita vanhanaikainen translaki ei tällä hetkellä noteeraa.