All Over Press/Narong Sangnak

Andy Hall raportoi siirtotyöläisiin kohdistuneista työ- ja ihmisoikeuksien loukkauksista thaimaalaisilla ananasviljelmillä.

Thaimaan korkein oikeus vapautti tiistaina Finnwatchille tutkimusta tehneen Andy Hallin häntä vastaan nostetuista kunnianloukkaus- ja tietokonerikossyytteistä. Oikeudenkäynti liittyy Finnwatchin vuonna 2013 julkaisemaan ananasmehutuotannon vastuullisuutta selvittäneeseen Halvalla on hintansa -raporttiin.

Finnwatch kertoo olevansa iloinen tuomiosta, joka pitää voimassa aiemman valitustuomioistuimen tekemän päätöksen. Vuodesta 2013 lähtien jatkuneet oikeusprosessit ovat kuitenkin kestäneet kauan ja kuluttaneet valtavasti resursseja.

– Ihmisoikeusloukkausten tutkiminen ei ole rikos. Thaimaan tulisi muuttaa lainsäädäntöään ja varmistaa, että ihmisoikeuspuolustajien juridinen häirintä ei ole tulevaisuudessa mahdollista, Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Finér sanoo tiedotteessa.

Andy Hallia vastaan on käyty oikeutta jo vuodesta 2013.

Andy Hall kommentoi tuomiota Finnwatchille Nepalista, Kathmandusta: ”Olen iloinen oikeuden lopullisesta päätöksestä tapauksessa. Se ei kuitenkaan tunnu voitolta, koska vuosia jatkunut juridinen häirintä on aiheuttanut raskaan taakan minulle, perheelleni ja kollegoilleni.”

Hallin mukaan hänen runsaan vuosikymmenen jatkuneen aktivisminsa päämääränä Thaimaassa oli pelkästään edistää ja ylläpitää maan miljoonien siirtotyöläisten perusoikeuksia.

ILMOITUS

”Näitä työläisiä ei edelleenkään kuulla riskialttiin pakkotyön tilanteissa, ja he ovat järjestelmällisten ihmis- ja työoikeuksien rikkomusten kohteina globaaleissa tuotantoketjuissa”, toteaa Hall.

Vuosien oikeustaistelu

Juttu sai alkunsa vuonna 2013, kun Finnwatch julkaisi Hallin Natural Fruit -yhtiön ananasviljelmillä tekemiin vierastyöläisten haastatteluihin pohjautuvan raporttinsa. Haastatellut kertoivat työ- ja ihmisoikeuksien loukkauksista yhtiön Etelä-Thaimaassa sijaitsevilla viljelmillä.

Bangkokissa toimiva oikeusistuin tuomitsi syyskuussa 2016 Hallin neljäksi vuodeksi vankilaan, josta vähennettiin yksi vuosi ja kaksi vuotta määrättiin ehdollisiksi. Hall määrättiin myös maksamaan 150 000 bahtin (4 300 euron) sakot.

Vetoomustuomioistuin kumosi toukokuussa 2018 alemman oikeusasteen tuomion. Sen mukaan Hall ei ollut toiminut laittomasti, ja todistusaineiston perusteella työlain rikkomuksia oli todella saattanut tapahtua Natural Fruitin tehtaalla. Vetoomustuomioistuimen mukaan Hallin tutkimukset olivat olleet yleisen edun mukaisia.

Natural Fruit vetosi vapauttavasta päätöksestä korkeimpaan oikeuteen, joka kuitenkin piti päätöksen voimassa tiistaina antamallaan ratkaisulla.

Toinen ratkaisu lähiaikoina

Tapaus ei ole vielä kokonaan päättynyt. Natural Fruit on nostanut kaikkiaan neljä rikos- ja siviilioikeudellista kannetta Hallia vastaan. Korkeimman oikeuden on määrä kahden viikon kuluttua antaa ratkaisunsa vuonna 2018 annetusta siviilioikeudellisesta tuomiosta, jolla Hall määrättiin maksamaan 10 miljoonaa bahtia (286 000 euroa) Natural Fruitiin kohdistuneesta kunnianloukkauksesta.

Andy Hall poistui Thaimaasta vuonna 2016. Hän jatkaa työtään siirtotyöläisten oikeuksien puolesta Kaakkois-Aasiassa.

Sonja Finérin mukaan kunnianloukkaus- ja tietokonerikossyytteet ihmisoikeuksien puolustajia, aktivisteja ja toimittajia vastaan ovat lisääntyneet viime vuosina Thaimaassa. Syytetyt ovat raportoineet yhtiöiden väärinkäytöksistä.