Lehtikuva/Janek Skarzynski

Puolassa on edessä poliittisesti kiihkeä kaksiviikkoinen. Se ratkaisee, jatkaako presidenttinä taantumuksellinen, oikeusvaltiota rapauttava populisti vai valitaanko presidentiksi demokraattisia arvoja, avoimuutta ja kansainvälisyyttä korostava liberaali.

Puolan presidentinvaalin ensimmäisen kierroksen tulos on ennakkoarvioiden mukainen. Kansalliskonservatiivista hallituspuoluetta – Laki ja oikeudenmukaisuus (PiS) – edustava istuva presidentti Andrzej Duda, 48, ei saanut lähellekään puolta annetuista äänistä, jotta olisi voinut tulla valituksi.

Presidentinvaalin toisella kierroksella 12. heinäkuuta Duda saa vastaansa oppositiossa olevaa keskustaoikeistolaista Kansalaisfoorumia edustavan Rafal Trzaskowskin, 48.

Puolan television tulosruudun mukaan Duda sai äänistä 43,67 ja Trzaskowski 30,34 prosenttia. Tulos on miltei lopullinen, sillä äänistä oli laskettu 99,77 prosenttia.

Duda koventanee nationalistista ja konservatiivista retoriikkaansa voittaakseen taakseen laitaoikeistoa kannattaneita.

Varsin hyvin menestyi sitoutumaton ehdokas, maltillinen katolilainen toimittaja Skymon Holowinia, jonka tulos oli 13,85 prosenttia. Taakse jäivät Puolan politiikan oikeata äärilaitaa edustava Krzyztof Bosak 6,75, talonpoikaispuolueen johtaja Wladyslaw Kosiniak-Kamysz 2,37, ja vasemmiston Robert Biedron 2,21 prosenttia. Hännänhuippuna oli viisi miestä yhteensä 0,79 prosentilla.

Puolalaiset kävivät vaaliuurnilla tuntuvasti edellisiä vuoden 2015 vaaleja vilkkaammin, ja äänestysprosentiksi tuli 64,4.

ILMOITUS

Duda kurkottaa äärioikealle

Konservatiivisia arvoja ja kansalaisten toimeentulon parantamista korostaneella vaalikampanjallaan Duda turvasi itselleen peruskannattajajoukon äänet. Uusia on saatavissa lähinnä oikealta, sillä poliittisen keskustan hän hylkäsi jo vaalikamppailun viimeisinä viikkoina.

Arvata saattaa, että Duda koventaa nationalistista ja konservatiivista retoriikkaansa voittaakseen taakseen laitaoikeistoa kannattaneita. Kuitenkin oikean äärilaidan Bosak kävi kampanjansa nimenomaan Dudaa vastaan, joten häntä äänestäneiden ei ole aivan yksinkertaista siirtyä Dudan leiriin.

Yhtenä kysymysmerkkinä on katolinen kirkko. Millaisen roolin se ottaa? Osa sen papistosta antoi jo näkyvää tukea Dudalle, ja Duda puolestaan vetosi kirkon johtajien lausumiin.

Maaseutukaupungit ratkaisevat

Rafal Trzaskowskin kotikenttää ovat etenkin isommat kaupungit, kun taas Duda hallitsee pitkälti varsinaista maaseutua.

Eräiden arvioiden mukaan vaali ratkaistaan pienissä ja keskikokoisissa kaupungeissa sekä maltillisten katolilaisten äänillä. Pääosan Skymon Holowinian kannattajista odotetaan äänestävän Trzaskowskia, samoin Biedronin äänestäjien.

Trzaskowski on luvannut pitää voimassa PiS:n hallituksen aikaansaamat sosiaaliset uudistukset, mutta ilmoittanut vastustavansa sen oikeuslaitokseen ajamia muutoksia. Hänen tavoitteenaan on luoda luottamukselliset välit EU:hun.