Lehtikuva/Jussi Nukari

Verkkokalastus uhkaa saimaannorppaa loppukesällä. Luonnonsuojeluliitto jakoi 100 norppaturvallista katiskaa.

Saimaannorpan kuuttien suojaksi asetetut verkkokalastusrajoitukset norppien keskeisillä elinalueilla päättyvät tämän kesän osalta huomenna 30. kesäkuuta. Heinäkuu onkin siksi kuuttien elämän vaarallisinta aikaa.

Suomen luonnonsuojeluliitto vetoaa kaikkiin Saimaalla kalastaviin, jotta he osallistuisivat kuuttien suojeluun ja jättäisivät verkot laskematta veteen myös kesäkuun jälkeen. Luonnonsuojeluliitto muistuttaa myös, että löysänieluiset katiskat ovat ympäri vuoden kiellettyjä saimaannorpan keskeisillä elinalueilla.

Huono talvi takana

Heinäkuu onkin kuuteille vaarallisinta aikaa.

Huonon pesimätalven jälkeen Saimaassa uiskentelevien kuuttien määrä on todennäköisesti viime vuosia vähäisempi, ja moni kuutti on mahdollisesti aloittanut elämänsä tavanomaista heiveröisempänä.. Kesällä 2019 viisi kuuttia kuoli verkkoihin heti rajoitusten päätyttyä heinäkuun alussa. Myös aikuisia norppia kuolee vuosittain verkkoihin sekä kesällä että talvella.

Liitto muistuttaa, että norppavesillä käytettävän katiskan nielu ei saa levitä yli 15 senttimetriä.

– Kaikki verkot ja löysänieluiset katiskat ovat norpille vaarallisia ajasta ja alueesta riippumatta. Jokainen surkeasta talvesta selvinnyt kuutti on ensiarvoisen tärkeää pitää hengissä, ettei kannan kasvu kääntyisi laskuun, sanoo Luonnonsuojeluliiton saimaannorppakoordinaattori Kaarina Tiainen.

ILMOITUS

Kotitarvekalastajalle norppaturvallisia kalastusmenetelmiä ovat tiukkanieluiset katiskat, kuten Saimaa-katiska sekä onget ja vieheet. Ravintolassa ja kaupan kalatiskillä asioidessa on myös hyvä varmistaa, että myytävä kala on pyydetty norppaturvallisin menetelmin.

Norppaturvallisia katiskoja

Luonnonsuojeluliitto jakoi Saimaalla kalastaville maksutta 100 norppaturvallista Saimaa-katiskaa norppavesien äärellä Savonlinnassa kesäkuun lopussa. Vastineeksi kalastajat lupasivat olla laskematta verkkoja norppavesille.

Kaarina Tiaisen mukaan katiskat varattiin nopeasti loppuun. Luonnonsuojeluliitto jakoi myös löysänieluisiin katiskoihin asennettavia nielurajoittimia.

– Katiskoja noutaneet kalastajat suhtautuivat verkkokalastuksen välttämiseen myönteisesti. Kysyntää ja tarvetta tällaiselle toiminnalle selkeästi on, ja jatkamme katiskojen jakoa tulevaisuudessa, Tiainen kertoo.

Siirtymällä norppaturvalliseen katiskakalastukseen suojellaan norpan lisäksi Saimaan uhanalaisia lohikaloja, joita myös jää verkkokalastuksen sivusaaliiksi.