Lehtikuva/Daniel Leal-Olivas

Koronakevään aikana poliisin epäsuhtaiset tarkastukset ja suhteeton voimankäyttö ovat näkyneet monen maan katukuvassa.

Turvapaikanhakijat, romanit, asunnottomat ja muut vähemmistöt ovat joutuneet poliisin silmätikuiksi monessa Euroopan maassa. Vähemmistöihin kohdistuu usein etnistä profilointia, josta poliisin tekemät pysäytykset ja henkilöllisyystarkastukset ovat yksi esimerkki.

Tuore Amnesty Internationalin raportti osoittaa, että vähemmistöt kohtaavat muita enemmän esimerkiksi väkivaltaa, syrjiviä henkilöllisyystarkastuksia, pakkokaranteeneja ja sakkoja.

Kevään tapahtumista keskiviikkona julkistettu Policing the pandemic -raportti paljastaa eurooppalaisten viranomaisten ennakkoluulot. Amnestyn kokoamat esimerkit kertovat vähemmistöjen kokemasta syrjinnästä. Suomea ei ole raportissa käsitelty.

Poliisit ympäri Eurooppaa ovat käyttäneet suhteetonta voimaa koronavirustoimissaan etnisiä ja muita vähemmistöjä kohtaan.

– Viranomaisten täytyy olla tietoisia rakenteellisesta rasismista sekä koronapandemian aikaan näkyvistä poliisien ennakkoluuloista ja syrjinnästä. Euroopan on korkea aika kohdata täällä rehottava rasismi, toteaa Amnestyn Itä-Euroopan tutkija Barbora Černušáková järjestön tiedotteessa.

Esimerkiksi Iso-Britanniassa Lontoon poliisi tilastoi 22 prosentin kasvun poliisin tekemissä stop and search -pysäytyksissä maalis-huhtikuun 2020 välisenä aikana. Mustien osuus pysäytetyistä nousi tuona aikana lähes kolmanneksella.

ILMOITUS

Köyhät kaupunginosat erityisvalvonnassa

Amnestyn raporttiin on koottu todisteita poliisin toiminnasta koronan aikaan 12:ssa Euroopan maassa. Se tuo esiin Euroopassa rehottavan järjestelmällisen syrjinnän ja rasismin.

– Poliisiväkivalta ja rakenteellinen rasismi eivät ole uusia ilmiöitä, mutta koronapandemia ja rajoitusten toimeenpano ovat osoittaneet niiden laajuuden, kertoo Marco Perolini, Amnestyn Länsi-Euroopan tutkija.

Amnestyn tietojen mukaan poliisi on valvonut tiukkoja liikkumiskieltoja erityisen tehokkaasti köyhillä ja vähemmistöjen asuttamilla alueilla.

Esimerkiksi Seine-Saint-Denisin esikaupunkialueella liikkumiskiellon rikkomisesta määrättyjen sakkojen määrä oli kolminkertainen muuhun Ranskaan verrattuna. Viranomaisten mukaan alueella noudatettiin liikkumiskieltoa yhtä hyvin kuin muissakin kaupunginosissa. Myös poliisin tekemien pysäytysten määrä oli kaksinkertainen muihin alueisiin verrattuna.

Nizzan työläisille muita kovemmat liikkumisrajoitukset

Nizzassa työläisten ja etnisten vähemmistöjen kaupunginosaan määrättiin pidempi ulkonaliikkumiskielto kuin kaupungin muihin osiin.

Bulgariassa yli 50 000 romania eristettiin karanteenien aikana muusta yhteiskunnasta. Sen seurauksena romanienemmistöiset naapurustot kärsivät vakavasta ruokapulasta ja alueiden asukkaiden mediaanitulot laskivat 61 prosenttia maalis- ja toukokuun välisenä aikana.

Koronapandemian aikana myös asunnottomia ihmisiä on sakotettu eristäytymisen ja liikkumiskiellon rikkomisesta esimerkiksi Italiassa, Ranskassa, Espanjassa ja Iso-Britanniassa.