Lehtikuva/Vesa Moilanen

Suositus etätyön tekemiseen päättyy elokuun alussa, koska epidemiatilanne on rauhoittunut.

Hallitus purkaa suosituksen yli 70-vuotiaiden kontaktien välttämisestä, kertoi perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) hallituksen tänään järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Valtioneuvosto teki päätöksen kuultuaan THL:n viimeisimmän arvion epidemiasta. Kiurun mukaan epidemia Suomessa jatkaa hidastumistaan. Hänen mukaansa Suomessa covid-19-tautiin menehtyneistä yhdeksän kymmenestä on ollut yli 70-vuotiaita, joten suositusten noudattaminen ei ole ollut turhaa.

Tähän asti yli 70-vuotiaita kotona asuvia on suositeltu pitämään yhteyttä läheisiin ja ystäviin puhelimella tai muulla tavoin etänä. Esimerkiksi kaupassa on suositeltu pitämään vähintään 1–2 metrin turvaväli muihin ihmisiin.

– Oma harkinta antaa mahdollisuuden pohtia, kuinka läheistä piiriä ollaan. Yleisissä tiloissa, kun liikutaan isommalla joukolla ja kun ei ole kyse lähiomaisista, niin silloin on muistettava pitää tiukkaa turvaväliä. Se johtaa hyvin tuloksiin koko kansakunnan osalta. Että yleistä halaussuositusta emme anna, Kiuru totesi.

THL:n suositukset koskevat jatkossa kaikkia suomalaisia.

ILMOITUS

Useat suositut matkailumaat täyttävät tällä hetkellä vaatimukset

Hallitus linjasi tiistaisessa neuvottelussaan, että sisärajavalvonnasta ja matkustusrajoituksista luovutaan niiden EU- ja Shengen-maiden osalta, joissa tautiesiintyvyys 14 vuorokauden tarkasteluvälillä on samalla tasolla tai matalampi kuin kahdeksan uutta tautitapausta sataatuhatta asukasta kohden, kertoi sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.). Näiden maiden osalta poistuu samalla suositus kahden viikon karanteenista Suomeen tultaessa.

Tämänhetkisen tautitilanteen perusteella riittävän matala tautiesiintyvyys olisi Italiassa, Itävallassa, Kreikassa, Lichtensteinissa, Saksassa, Sloveniassa, Slovakiassa, Sveitsissä ja Unkarissa. Lisäksi tämänhetkisen tilanteen perusteella voitaisiin sallia matkustaminen Suomeen Kroatiasta, Kyproselta ja Irlannista.

Hallitus tekee kuitenkin vielä arvion Schengen ja EU-maiden kokonaistilanteesta 10. heinäkuuta mennessä ja päivittää listauksen maista ajankohtaisen epidemiatilanteen pohjalta.

Sisärajavalvonta ja matkustusrajoitukset jatkuvat näillä näkymin edelleen Suomen sekä Alankomaiden, Belgian, Espanjan, Luxemburgin, Maltan, Portugalin, Puolan, Ranskan, Ruotsin ja Tšekin tasavallan välillä, huvialusliikennettä lukuun ottamatta.

Jokaisen Suomesta näihin maihin matkustavan pitää kuitenkin itse muistaa tarkistaa, mitkä ovat maahantulon rajoitukset kohdemaassa.

Tällä hetkellä matkustamista on suositeltu vain Baltiaan, Tanskaan, Norjaan ja Islantiin. Tosin Ruotsinkin rajan yli Suomeen pääsee jo nyt monin eri syin. Hallitus linjasi edellisviikolla, että sallittuja syitä ovat työn ohella esimerkiksi perheasia, henkilökohtainen syy tai mökin omistaminen.

Työssäkäyvistä 60 prosenttia ollut epidemian takia etätöissä

Valtioneuvoston suositus laajalle etätyön tekemiselle päättyy 1. elokuuta, kertoi sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) hallituksen tiedotustilaisuudessa. Päätös tehtiin rauhoittuneen epidemiatilanteen takia.

Pekosen mukaan työssäkäyvistä lähes 60 prosenttia siirtyi koronavirusepidemian takia etätöihin, mikä on enemmän kuin missään muussa Euroopan maassa. Pekonen sanoi, että etätyön tekemisellä oli merkittävä positiivinen vaikutus epidemian leviämisen estämisessä. Hän muistuttaa, että työnantaja vastaa aina siitä, että työn tekeminen on terveellistä ja turvallista.

Etätyösuositusta arvioidaan uudelleen, mikäli epidemiatilanne muuttuu.