Lehtikuva/Emmi Korhonen

Perustuslakivaliokunnan mielestä perussuomalaisten kansanedustajan syytesuoja tulisi murtaa. Eduskunta keskustelee asiasta keskiviikkona ja äänestää perjantaina.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän jäsenet saavat äänestää perjantaina oman harkintansa mukaan siitä, pitäisikö perussuomalaisten kansanedustajan Juha Mäenpään syytesuoja murtaa. Asiasta kertoi STT:lle kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen, jonka mukaan asiaa käsiteltiin tänään eduskuntaryhmän kokouksessa.

– Tulokseksi tuli, että kokoomus tukee perustuslakivaliokunnan mietinnön ratkaisuehdotusta, se oli ylivoimaisen enemmistön kanta. Ja tämän asian oikeudellisen luonteen takia me lähdemme siitä, että tämän ryhmän linjauksen pohjalta jokainen edustaja harkitsee sitten äänestämistään, Mykkänen sanoi.

– Edustajat eivät katsoneet, että tästä täytyisi tehdä sitovaa ryhmäpäätöstä, jos joku haluaa toisin toimia. Tässä on kyse yksilöoikeudellisesta harkinnasta eikä puoluepoliittisesta ratkaisusta.

Perustuslakivaliokunnassa kokoomuksen Wille Rydman ja Heikki Vestman olivat samalla kannalla kuin perussuomalaisten Olli Immonen, Sakari Puisto ja Jukka Mäkynen, että Mäenpään syytesuojaa ei tule murtaa. Perustuslakivaliokunnan kokoomuslainen varapuheenjohtaja Antti Häkkänen kuitenkin oli valiokunnan enemmistön kannalla.

Helsingin Sanomien mukaan myös keskustalla on asiassa vapaat kädet.

ILMOITUS

Rinnasti turvapaikanhakijat vieraslajeihin

Asian käsittely alkaa eduskunnan täysistunnossa keskiviikkona. Kyse on siitä, saako valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen eduskunnan suostumuksen asettaa Mäenpää syytteeseen tämän eduskunnassa lausumien mielipiteiden takia.

Mäenpää rinnasti eduskunnan täysistunnossa viime vuoden kesäkuussa pitämässään puheenvuorossa turvapaikanhakijat ja vieraslajit. Puheenvuorosta tehtiin Helsingin poliisille neljä rikosilmoitusta. Esitutkinnan jälkeen poliisi katsoi, että on syytä epäillä Mäenpään syyllistyneen kiihottamiseen kansanryhmää vastaan ja toimitti asian syyttäjälle syyteharkintaa varten.

Eduskunta käsittelee kansanedustajan syyttämislupaa. Se ei ota kantaa syyllisyyskysymykseen eli siihen, onko syyttämislupaa koskevassa pyynnössä tarkoitettu teko luettava edustajan syyksi rikoksena.