Jarmo Lintunen

Ikäviä huhuja, mutta toivottavasti ei faktoja, kulkee janakkalalaisten keskuudessa. Huhu kertoo, että Janakkala olisi luopumassa kirjastoautostaan. Sen 60 000–70 000 lainauskertaa vuodessa vastannee Tervakosken kirjaston lainauskertoja. Eikä kumpaakaan saa missään tapauksessa lopettaa. Toisekseen kirjastoauton ajoaika on vuodessa jo nyt vain noin kymmenen kuukautta.

Tämä säästötoimi koskisi jälleen kerran vanhempaa ja heikko-osaisempaa väestöä, joka ei pääse lähes lopetettujen bussiyhteyksien vuoksi edes kunnan taajamiin.

Kulttuuri kuuluu kaikille myös vanhuksille ja lapsille sekä sairauden tai vamman vuoksi liikuntakyvyttömille. Kirjastoauton käynti kerran viikossa saattaa olla jollekulle viikon ainoa kohokohta.

Kirjastoauto käy myös kouluilla, päiväkodeilla ja palvelutaloilla. Se mahdollistaa sivistyksen perilletulon kaikenikäisille. Jos säästöjä haetaan, on ne haettava muualta kuin kulttuurista, sivistyksestä, koulutuksesta tai terveydenhoidosta.

Kehittämisen arvoinen idea saattaisi olla kirjastoautoon lisättävät muut palvelut kuten esimerkiksi pieni apteekki, tilattu kauppakassi tai terveyspalvelu. Siis, ei kiitos kirjastoauton lopettamiselle!

Jorma Talikka
Janakkala