Lehtikuva/Saul Loeb

Useat amerikkalaiset tiedotusvälineet ovat julkaisseet etukäteen parhaita paloja entisen turvallisuuspoliittisen neuvonantajan John Boltonin ensi tiistaina ilmestyvästä kirjasta. Seuraavassa joitakin Boltonin Trumpia koskevista väitteistä.

1. Trump sanoi, että hän olisi valmis olemaan presidenttinä kauemmin kuin kaksi kautta.

Yhdysvaltain presidentin virkakaudet on rajoitettu kahteen. Boltonin mukaan Trump sanoi neuvotellessaan Kiinan presidentin Xi Jinpingin kanssa, että ”ihmiset haluavat, että kahden kauden rajoitus ei koskisi minua”. Keskustelu lähti liikkeelle siitä, että Kiinassa oltiin poistamassa kahden kauden rajoitusta.

Boltonin mukaan Trump kehui uiguurien internointileirejä Kiinassa.

2. Trump kehui uiguurien internointileirejä Kiinassa.

Bolton kirjoittaa tulkin kertoneen, että Trump sanoi Xille uiguurien pidätysleirien rakentamisen olevan täsmälleen oikein ja kehotti jatkamaan niiden rakentamista.

ILMOITUS

Leireillä on tiettävästi vähintään miljoona uiguuria.

3. On totta, että Trump vaati vastapalvelusta Ukrainan presidentiltä.

Boltonin mukaan Trump vaati Ukrainan presidenttiä Volodymyr Zelenskyita ilmoittamaan Joe Bideniä, tämän poikaa Hunter Bideniä ja Hillary Clintonia koskevan tutkinnan aloittamisesta. Trump asetti tämän ehdoksi sotilasavun antamiselle Ukrainalle.

Boltonin mukaan hän, ulkoministeri Mike Pompeo ja puolustusministeri Mark Esper yrittivät 8–10 kertaa saada Trumpin luopumaan avun ehdollisuudesta.

Kysymys Ukrainan presidentin kanssa käydystä puhelusta oli keskeisessä osassa viime talven virkarikostutkinnassa, jossa senaatti lopulta republikaanien äänin vapautti Trumpin.

4. Trump vaati vastapalveluksia myös Turkilta ja Kiinalta.

Boltonin mukaan demokraattien virkarikossyyte keskittyi liian kapeasti vain Ukrainaan, vaikka samaa tapahtui muidenkin maiden kanssa.

Boltonilla itsellään tosin olisi ollut mahdollisuus vaikuttaa asioihin todistamalla virkarikostutkinnassa, mutta hän kieltäytyi todistamasta. Tästä hän ei ilmeisesti kirjoita.

5. Trump pyysi Kiinaa auttamaan häntä uudelleenvalinnassa.

Boltonin mukaan Trump kytki kauppapolitiikan suoraan omiin etuihinsa vaaatimalla Kiinalta, että se ostaisi paljon amerikkalaisia maataloustuotteita, jotta hän saisi paljon ääniä maatalousosavaltioista. Erityisesti Kiinan olisi pitänyt ostaa vehnää ja soijapapuja.

6. Trump puolusteli Saudi-Arabiaa viedäkseen huomion pois tyttären sähköposteista.

Marraskuussa 2018 Trump antoi sekavia lausuntoja Saudi-Arabian tekemästä toisinajattelija Jamal Khashoggin murhasta. Trump puolusteli kruununprinssi Mohammed bin Salmania muun muassa sanomalla: ”Maailma on vaarallinen paikka!” ja ”Ehkä hän teki sen, ehkä ei”.

Boltonin mukaan Trump halusi median keskittyvän näihin lausuntoihin, koska samaan aikaan oli esillä se, että Trumpin tytär Ivanka Trump oli käyttänyt henkilökohtaista sähköpostiaan valtion asioihin – sama asia, josta Trump oli väsymättä syyttänyt Hillary Clintonia vuoden 2016 vaalikampanjan aikana.

Boltonin mukaan Trump sanoi: ”Tämä vie huomion pois Ivankasta. Jos luen lausunnon henkilökohtaisesti, tämä ohittaa Ivanka-jutun.”

7. Trump ei tiennyt, että Britannia on ydinasevalta.

Tavatessaan Britannian silloisen pääministeri Theresa Mayn Trump Boltonin mukaan kysyi: ”Ai, oletteko te ydinasevalta”. Boltonin mukaan mikään ei viitannut siihen, että kyseessä olisi ollut leikinlasku.

8. Trump kysyi, kuuluuko Suomi Venäjään.

Boltonin mukaan Trump kerran kysyi, onko Suomi osa Venäjää. Hän myös sekoitti useita kertoja Afganistanin entisen ja nykyisen presidentin.

9. Trump kävi Pohjois-Korean kanssa neuvotteluja vain tuodakseen itseään esiin.

Vuoden 2018 neuvottelujen aikana ulkoministeri Pompeo sujautti turhautuneena Boltonille lapun, jossa tämä sanoi Trumpista: ”Hän on niin täynnä paskaa”.

Kuukautta myöhemmin Pompeo sanoi Boltonin mukaan, ettei neuvotteluilla ole mitään mahdollisuuksia onnistua.

Trump pyrki esittämään neuvottelut Kim Jong Unin kanssa esimerkiksi kyvystään tehdä diilejä.

10. Bolton raportoi Trumpin vallan väärinkäytöstä oikeusministerille.

Ei ole tiedossa, vaikuttivatko Boltonin väittämät raportit mitenkään oikeusministeri William Barrin toimintaan.

Lähteinä käytetty muun muassa AlterNetin sekä Guardianin juttuja aiheesta.