Lehtikuva/Jussi Nukari

Uusia koronatartuntoja Suomessa raportoitiin maanantaina vain neljä. Tiistaina päättyivät poikkeusolot. Epidemian huippu Suomessa koettiin jo huhtikuun alkupuolella. Viime viikot tauti, ainakin sen ensimmäinen aalto, on hiipunut hiljalleen pois, vaikka pelottelijoita riitti Uudenmaan ja koulujen avautumisten yhteydessä.

Tulevasta ei tiedä, mutta tähän asti ohjeita antaneet ja rajoituksia asettaneet hallitus ja virkamiehet, sekä niitä noudattaneet kansalaiset, ovat suoriutuneet koronaurakasta kiitettävästi. Tapausten määrä on jäämässä runsaaseen 7 000:een ja tautiin liittyvien kuolemien määrä alle 350:een. Yhtäkään niistä vähättelemättä paljon pahempaa pelättiin.

Maaliskuun alussa hallitus joutui tekemään hypyn tuntemattomaan. Pandemiaa ei osattu odottaa eikä sellaiseen oltu varauduttu niin hyvin kuin oli kuviteltu. Kiihkeiden kevätviikkojen aikana suomalaisia puhuttivat huoltovarmuus ja suojavarusteiden puute. Kömmähdyksiä tuli, mutta niistä on opittu – toivottavasti. Seuraavaan isoon kriisiin mennään paremmin valmistautuneina.

Korona muutti maaliskuun alussa politiikan asialistan. Hallitus on tuonut eduskuntaan vain sen hoitamiseen liittyviä lakeja. Helmikuussa sovittu kevätistuntokauden kymmenien lakiesitysten ohjelma pantiin hyllylle. Eduskuntaan on tuotu vain poliittisesti ongelmattomia esityksiä.

Nyt politiikassakin on aika siirtyä normaaliin päiväjärjestykseen. Oppositio siirtyi politikointiin jo viikkoja sitten.

ILMOITUS

Perussuomalaiset puhuu taas siitä ainoasta asiasta, mikä heitä oikeasti kiinnostaa: maahanmuutosta.

Kokoomus on koronakannoissaan poukkoillut sinne tänne ainoana johdonmukaisuutena olla eri mieltä kuin hallitus. Kokoomus on vastustanut sekä rajoitusten purkamisia että rajoituksia. Se on vaatinut rahan käyttämistä hallitusta enemmän ja vastustanut sitä, kun hallitus on satsannut isosti elvytykseen.

Hallitus on kuunnellut monien pilkkaamia asiantuntijoita ja tehnyt oikeita päätöksiä. Siksi meillä on nyt vapaampi kesä kuin keväällä uskallettiin kuvitella.

Politiikan toimittaja
kai.hirvasnoro@kansanuutiset.fi

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!