Lehtikuva/Str

Koronakriisin jälkeisessä elvyttämisessä valittavilla ratkaisuilla on suuri merkitys.

Laiton villieläinkauppa ja elinympäristöjen tuhoaminen ovat keskeisiä tekijöitä siinä, että yhä useammin tauteja siirtyy eläimistä ihmisiin. Näin kirjoittavat YK:n biodiversiteettiohjelman johtaja Elizabeth Maruma Mrema, Maailman terveysjärjestön WHO:n ympäristöjohtaja Maria Neira ja WWF Internationalin johtaja Marco Lambertini yhteisessä artikkelissaan brittilehti Guardianissa keskiviikkona.

Kirjoittajat viittaavat koronaviruksen lisäksi zikaan, aidsiin, sarsiin, nipah-virukseen ja ebolaan, jotka kaikki siirtyivät eläinpopulaatioista ihmisiin. Kaikissa tapauksissa kyseiset eläinpopulaatiot olivat kovan ympäristöpaineen alaisina.

Epidemiat kuvaavat kirjoittajien mukaan sitä, ”miten meidän tuhoisa toimintamme luontoa kohtaan vaarantaa oman terveytemme. Tämä on karu totuus, jota olemme kollektiivisesti vältelleet vuosikymmenien ajan.”

60–70 prosenttia vuoden 1990 jälkeen ihmisille tulleista uusista taudeista on lähtöisin villieläimistä.

He toteavat, että vaikka korona antaa yhden lisäsyyn suojella luontoa, päinvastaista tapahtuu ”Mekongilta Amazoniin ja sieltä Madagaskariin. Hälyttävät raportit kertovat lisääntyvästä salametsästyksestä, laittomista hakkuista ja metsäpaloista, ja monet maat ovat heikentämässä ympäristönsuojelua ja suojelurahoitusta.”

Kirjoittajat vaativat, että on ryhdyttävä reiluun, terveeseen ja vihreään elpymiseen, ja pikakäynnistettävä muutos kohti mallia, jossa luonto nähdään terveen yhteiskunnan perustana. ”On jo osoittautunut vääräksi taloudeksi se, ettei tehdä näin, vaan pyritään säästämään rahaa laiminlyömällä ympäristönsuojelua, terveydenhoitojärjestelmää ja sosiaalisia turvaverkkoja. Lasku tulee maksettavaksi vielä moneen kertaan.”

ILMOITUS

Tautiuhka kasvaa tulevaisuudessa

WWF julkaisi keskiviikkona raportin, joka varoittaa, että eläimistä ihmisiin siirtyvien tautien uhka kasvaa tulevaisuudessa, ja niillä voi olla tuhoisa vaikutus terveyteen, talouteen ja globaaliin turvallisuuteen.

Raportin mukaan tärkeimmät tällaisten tautien aiheuttajat ovat luonnon tuhoaminen, maanviljelyn ja karjatalouden tehostaminen sekä riskipitoisten villieläinten kauppa.

Naudanliha, palmuöljy ja soija ovat tuotteita, joilla on suurin vaikutus metsien hävittämiseen. Liha- ja maitotuotteiden välttäminen on suurin yksittäinen asia, joilla ihminen voi pienentää ympäristövaikutustaan.

Raportin mukaan 60–70 prosenttia vuoden 1990 jälkeen ihmisille tulleista uusista taudeista on lähtöisin villieläimistä. Samana aikana on hävitetty 178 miljoonaa hehtaaria metsää.

Pari viikkoa sitten samasta aiheesta kirjoittivat Independent-lehdessä YK:n ympäristöohjelman Unepin johtaja Inger Andersen ja professori Partha Dasgupta. Heidän mukaansa koronapandemia on SOS-merkki ihmiskunnalle.

Andersenin ja Dasguptan mukaan talouskieli ”pettää meidät”. ”Keskeinen ongelma on se, että julkista ja yksityistä politiikkaa johtava keinotekoinen ’talouden kielioppi’ on yhteensopimaton ’luonnon lauseopin’ kanssa, joka määrittää sen, miten todellinen maailma toimii.”

Joukko johtavia biodiversiteetin asiantuntijoita varoitti huhtikuussa, että koronan jälkeen tulee vielä tappavampia tauteja, jos perussyytä eli luonnon tuhoutumista ei saada nopeasti pysäytettyä.