Lehtikuva/Handout

”On aika siirtää hirmutöiden ja suurmiesten palvonta kaduilta syrjään.”

Rasisminvastaisen Black Lives Matter -ihmisoikeusliikkeen myötä maailmalla on siirretty pois katukuvasta orjakauppiaiden, kolonialistien ja sotaherrojen patsaita.

Vasemmistonuorten mielestä myös Suomessa on hyvä aika miettiä, tuleeko historiaamme käsitellä sotaa ja sortoa ihannoivilla muistomerkeillä keskellä kaupunkeja. Esimerkiksi Mannerheimin ratsastajapatsas, Tampereen Vapaudenpatsas sekä Lauri “Tahko” Pihkalan kaltaisten rotuhygienistien muistomerkit tulee poistaa katukuvaa rumentamasta, järjestö esittää.

Vasemmistonuoret siirtäisi patsaat kaduilta Helsinkiin perustettavaan historialliseen patsaspuistoon. Järjestö esittää, että sellainen perustettaisiin Suomenlinnan saarelle. Patsaiden yhteyteen sijoitettaisiin kyltit, jotka kertoisivat niihin liittyvien henkilöiden ja tapahtumien historiasta kokonaisuudessaan, myös kyseenalaisista puolista.

– On aika siirtää hirmutöiden ja suurmiesten palvonta kaduilta syrjään. Menneisyytemme muistaminen ei vaadi historian epäkohtien ihannointia. Merkkihenkilöiden patsaista koostuva saari olisi samalla Pohjoismainen kulttuurikohde ja elävöittäisi Helsinkiä, toteaa Vasemmistonuorten puheenjohtaja Liban Sheikh.

Vasemmistonuorten mielestä hirmutöiden ja suurmiesten palvonta on tänäkin päivänä voimissaan vaikka yksipuolinen historiasuhde vääristää ymmärrystämme menneisyydestä. Tämä näkyi itsenäisyyden juhlavuotena 2017. Sen viralliset tapahtumat korostivat sodan merkitystä kansakunnan identiteetille.

Vasemmistonuoret korostaa demokratiakasvatuksen merkitystä ja tasa-arvoa nykypäivän ihanteina.