Lehtikuva/Roni Rekomaa

Ministeriön sisäinen tarkastus suosittelee jatkotoimenpiteitä.

Viestintäkonsultointikohun saattelemana paikaltaan eronneen entisen valtiovarainministeri Katri Kulmunin (kesk.) konsulttihankintojen laskutuksessa ja tilaamisessa on epäselvyyksiä, tiedottaa työ- ja elinkeinoministeriö (TEM).

TEMin sisäisen tarkastuksen tekemän selvityksen mukaan Kulmunin entinen erityisavustaja Kari Jääskeläinen antoi ymmärtää toimivansa ministerin mandaatilla, vaikka hänellä ei sitä Kulmunin selvityksen mukaan ollut. Ministeriön mukaan osa viestintätoimisto Tekirin laskuttamista töistä oli tehty ennen sopimuksen solmimista ja Tekir on laskuttanut työstä, josta Kulmuni ei ole ollut selvityksensä mukaan tietoinen.

TEMin sisäinen tarkastus suosittelee, että ministeriö ryhtyy jatkotoimiin Tekirin ja Jääskeläisen suhteen. Ministeriö päättää toimenpiteistä myöhemmin.

Hankintasopimuksessa ei määritelty kattohintaa

Tarkastuksen mukaan ex-erityisavustaja Jääskeläinen teki lisätilauksia Tekirille suoraan kertomatta niistä maksuista vastaavalle ministeriön hallinnolle.

”Selvityksen perusteella sopimuksen valmistelussa ministerin erityisavustaja Kari Jääskeläisen ohjaus oli vahvaa. Jääskeläinen teki myös itse töiden tilaukset, joista osasta ministeri ja ministeriön hallinto eivät olleet tietoisia”, ministeriön tiedotteessa todetaan.

ILMOITUS

Ministeriön työjärjestyksen mukaan erityisavustajan tulee antaa virkamiehille näiden tehtävien hoitamisessa tarvittavat tiedot.

Sisäisen tarkastuksen mukaan ministeriössä oli perusteltua olettaa, että hankinnan kokonaisarvo pysyy alle 20 000 eurossa. Tämän valtioneuvoston hankintaohjeen suorahankinnoille määrittelemän katon ylittymistä kuitenkin edesauttoi se, ettei sopimuksessa määritelty hankinnalle kattohintaa. Tarkastus antaa tästäkin huolimatta ministeriön viestintä-, henkilöstö- ja hallintoyksikölle puhtaat paperit.

Yli 56 000 eurolla valmennusta

Ministeriön selvityksessä tarkasteltiin viestintäpalveluja, jotka oli hankittu Kulmunille elo-joulukuussa 2019 hänen ollessaan elinkeinoministerinä. Viestintäpalveluita hankittiin myös tämän jälkeen Kulmunin siirryttyä valtiovarainministeriksi.

Edelleen keskustan puheenjohtajana toimiva Kulmuni erosi valtiovarainministerin paikalta 5. kesäkuuta mediavalmennuksesta nousseen kohun takia. Valtiovarainministeriön aiemmin medialle toimittamien laskujen mukaan valmennusta hankittiin veroineen yhteensä yli 56 000 eurolla. Summa koostuu viidestä laskusta, jotka on päivätty elokuun 2019 ja maaliskuun 2020 välille.

TEMin maksettavaksi tuli kaksi laskua arvoltaan yhteensä liki 30 000 euroa, sillä kolmas TEMille kuuluva lasku toimitettiin valtiovarainministeriön maksettavaksi, eikä se koskaan saapunut TEMiin tarkastettavaksi.

Selvitykseen pyydettiin tietoja Tekiriltä, Kulmunilta sekä ministerin erityisavustajana toimineelta Jääskeläiseltä.

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi 142eur

Tarjous uusille kestotilaajille!

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi nyt vain 142€ – säästä 20 euroa.
Voit maksaa tilauksesi 3, 6 tai 12 kuukauden erissä. Kestotilaajana saat lukuoikeuden myös digilehteen.
Tarjous uusille kestotilaajille on voimassa 18.4. saakka.

Tilaa tästä!