All Over Press/Fehim Demir

EU:n komissiossa arvioitiin, että Kroatian toiminnasta syntyisi skandaali. Niinpä se päätettiin pimittää.

Brittilehti Guardian kertoi maanantaina, että EU:n viranomaiset päättivät salata sen, että Kroatia ei noudattanut rajavalvonnan rahoittamiselle asetettuja ehtoja.

Guardian on saanut haltuunsa EU:n komission sisäisiä sähköposteja. Niissä eräs komission työntekijä sanoo, että Kroatian toimintaa ”pidettäisiin varmasti skandaalina”, jos se tulisi julkiseksi.

Kysymys on joulukuussa 2018 Kroatialle annetusta 300 000 euron avustuksesta, jolla oli määrä kehittää valvontamekanismi pakolaisten inhimillistä kohtelua varten. Rajavartijoiden toiminnan valvonta oli ehtona sille, että Kroatia saisi 6,8 miljoonan euron tuen rajavalvontaansa.

Toukokuussa tapahtui jälleen verinen välikohtaus Kroatian raja-alueella.

Guardianin näkemien todisteiden mukaan Kroatia ei toiminut ehtojen mukaisesti.

Kroatian rajavartijoita on toistuvasti syytetty pakolaisten ja siirtolaisten ryöstämisestä, pahoinpitelystä ja nöyryyttämisestä. Bosnian rajalta on maahantulijoita työnnetty väkisin takaisin ja yksi tulija ammuttiin hengiltä.

ILMOITUS

EU:n tiedottaja sanoi Guardianille, että tietoja Kroatian toiminnasta ei toimitettu europarlamentaarikoille, koska niiden uskottiin olevan ”epätäydellisiä”. Kyseiset tiedot liittyivät europarlamentissa tammikuussa esitettyyn kysymykseen ja komission siihen valmistelemaan vastaukseen.

Kroatian ministerit väittivät viime vuonna, että pakolaisten inhimillistä kohtelua varten annetut rahat on siirretty YK:n pakolaiskomissiolle (UNHCR) ja Kroatian oikeuskeskukselle valvontamekanismin perustamista varten. Kumpikin organisaatio kiistää saaneensa rahat.

Julmaa kidutusta rajalla

Tilanne näyttää jatkuneen edelleen pahana. Pari viikkoa sitten tapahtui välikohtaus, jota avustustyöntekijät Guardianin mukaan pitävät väkivaltaisimpana Balkanin rajakriisin aikana.

Toukokuun 26. päivänä mustiin univormuihin ja kommandopipoihin pukeutunut joukko pysäytti 11 pakistanilaista ja 5 afganistanilaista Kroatiassa 16 kilometrin päässä Bosnian rajalta.

Univormupukuiset miehet sitoivat pakistanilaiset ja afganistanilaiset miehet puunrunkoihin kasvot puuta kohti. Sitten he alkoivat ampua ilmaan uhrien korvan vieressä ja samoin hyvin lähelle uhrien jalkoja. He huusivat aikovansa piestä ja tappaa uhrit. Tätä jatkui 3–4 tuntia, kertoi yksi uhreista Guardianille.

Tanskan pakolaisneuvoston (DRC) raportin mukaan uhreille annettiin sähköshokkeja ja heitä viilleltiin veitsillä. Heitä videoitiin kännykällä.

Poliisin saavuttua paikalle uhrit laitettiin pakettiautoihin ja vietiin Bosnian rajalle. Bosnian puolella rajaa pakolaisista huolehtiva DRC dokumentoi miesten vammat. Kaikilla oli vuotavia haavoja ja lukuisia mustelmia. Neljältä oli murtunut käsi, ja yhdeltä oli murtunut jalka ja molemmat kädet.

Kroatian poliisi kiisti Guardianille tapahtuman. Hänen mukaansa turvapaikanhakijat ovat keksineet tarinan ja vammat ovat voineet tulla heidän keskinäisestä tappelustaan.