Elen Lotman/Exitfilm 2019

Koko perheen farssi- ja draamakomedia Näkemiin Neuvostoliitto tulvii suuria muutoksia. On 1980-luvun loppu ja kommunismi tulossa tiensä päähän. Tallinnan suunnalla mukana menossa ovat Tarkkiset, kelpo lisä hullunkuristen perheiden jatkumoon.

Kolmessa sukupolvessa tavattavat Tarkkiset ovat inkerinsuomalaisia. Lauri Randlan käsikirjoittaman ja ohjaaman komedian kieltä on hauska ja piristävää kuunnella – ei tällaista herkkua ole leffoissa taidettu aiemmin kuullakaan.

Näkökulma on murrosikää ja ensi rakkautta lähestyvän Johanneksen, tapahtumien kulkua kommentoiva kertojan ääni kuuluu hänelle. Pojan äiti on menevä yksinhuoltaja.

Elokuvan särmikkäät ilopillerit ovat topakka isoäiti ja vodkaan menevä joviaali isoisä. Isovanhempien seurassa ja johdolla vietetään sympaattisen ”pienen suuren” komedian riemukkaimmat hetket.

Näkemiin Neuvostoliitto on railakas kronikka suurvallan romahduksesta ja sen aikaisista ilmentymistä yksilötasolla pienten vähemmistöjen kokemana. Inkerinsuomalaisten lisäksi tavataan virolaisia, tšetšeenejä ja venäläisiä.

ILMOITUS

Kuvaan mahtuvat myös etniset ristiriidat, Afganistanin sodan kaltaiset katastrofit ja suljettujen kaupunkien vähemmän hohdokas arki. Osansa saavat myös byrokratian kiemurat, korruptio ja kulutustavaroiden puute.

Satiirisen nälvimisen sijasta Näkemiin Neuvostoliitto tarkastelee mennyttä maailmaa hyväntahtoisen humorististen linssien läpi, ”oi niitä aikoja” -tyyliin ilman katkeruutta.

Leffa havainnollistaa, ettei poliittisesti sävyttyneen karikatyyrisen lähestymistavan tarvitse olla ylimielistä ja ilkeää. Omalla tavallaan Näkemiin Neuvostoliitto käy letkeästä selviytymisen oppitunnista.

Näyttelijöiden veroinen osa tapahtumissa on leffan hengen mukaisella, positiivisessa mielessä riisutulla rekvisiitalla.

Näkemiin Neuvostoliitto (Viro-Suomi 2020). Ohjaus ja käsikirjoitus Lauri Randla. Pääosissa Niklas Kouzmitchev (Johannes), Nika Savolainen (äiti), Ülle Kaljuste (isoäiti), Tônu Oja (isoisä). Elokuvan ensi-ilta on 10.7.