Kuvat: Lehtikuva

Keskustan puheenjohtajan Katri Kulmunin eroon johtaneiden tapahtumien taustalla ollut Harri Saukkomaa on paitsi puhekouluttaja, myös amerikkalaisen F-35-hävittäjän keskeinen yhteistyötaho Suomessa. Myös pääministeri Sanna Marinin (sd.) avustajakunnassa toimii entinen hävittäjäkonsultti.

Keskusta on järjestänyt Suomeen jälleen poliittista draamaa, kun puolueen puheenjohtaja Katri Kulmuni yllättäen erosi valtiovarainministerin paikalta viime perjantaina.

Eron taustalla oli kohu, joka syntyi hänen esiintymiskoulutuksestaan. Työ- ja elinkeinoministeriö sekä valtiovarainministeriö olivat tilanneet Kulmunille esiintymiskoulutusta vaikuttajaviestintätoimisto Tekiriltä.

Kulmuni perusteli valmennusta esiintymisjännityksellä.

Keskustajohtajan tärkein kouluttaja oli Tekirin hallituksen puheenjohtaja Harri Saukkomaa, joka on tehnyt pitkän uran mediassa ja viestintäalalla. Saukkomaa laskutti palveluistaan muhkeat 700 euroa tunnilta.

Yhtiönä Tekir on kasvanut viime vuosina voimakkaasti ja sen listoilla on nykyisin 38 työntekijää.

”Emme kommentoi”

Julkisuudessa Saukkomaa on sanonut, että ”poliittiset asiakkuudet eivät koskaan ole olleet erityisen isoja verrattuna liikevaihtoon”.

ILMOITUS

Tekirillä onkin ainakin yksi ulkomainen jättiasiakas, ase- ja lentokonevalmistaja Lockheed Martin. Amerikkalaisyhtiö tarjoaa Suomelle F-35-hävittäjää korvaamaan lähivuosina käytöstä poistuvia Horneteja.

Tekir ja Saukkomaa yhtiön edustajana kuuluvat puolustusministeriön listaamiin F-35:n yhteistyötahoihin Suomessa.

Lockheed Martinin toimeksianto on jatkunut samalla, kun toimisto koulutti valtiovarainministeri Kulmunia puheviestinnässä.

Kansan Uutiset tavoitti Harri Saukkomaan, joka kuitenkin kertoi tekstiviestitse, ettei halua ”kommentoida asiakkaitamme millään tavoin”. Hän kehottaa kääntymään Tekirin toimitusjohtajan Mikko Hämeenniemen puoleen. Hänkään ei halua kommentoida asiakkaiden asioita julkisesti.

– Yleisellä tasolla voin työstämme sanoa, että me emme edes ota vastaan toimeksiantoja, joissa meidän tehtävämme olisi vaikuttaa suoraan päätöksentekijöiden suuntaan, Hämeenniemi toteaa tekstiviestitse.

– Meidän tehtävämme voi esimerkiksi olla auttaa asiakkaitamme ymmärtämään miten suomalainen yhteiskunta ja politiikka toimii. Lisäksi meillä on sisäisesti eri asiakkuuksien välillä tiukat ja selkeät rajat.

Kenraalin konsulttikohu

F-35:n ympärillä nähtiin skandaali viime huhtikuussa, kun kävi ilmi, että puolustusvoimien entinen komentaja Jarmo Lindberg oli ryhtynyt Lockheed Martinin konsultiksi perustamansa konsulttiyhtiön kautta. Lindberg perusti yhtiönsä puolen vuoden karenssiajan sisällä, joka hänellä oli komentajakauden jälkeen.

Tämän seurauksena puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) päätti huhtikuun puolivälissä, että ulkopuolisten konsulttien käyttö hävittäjähankkeen tapaamisissa loppuu. Sittemmin Lockheed Martin irtisanoi Lindbergin toimeksiannon.

F-35:n lobbarina Tekirissä on käynyt myös keskustan entinen puoluesihteeri Timo Laaninen ennen kuin hän siirtyi ex-pääministeri Juha Sipilän erityisavustajaksi syksyllä 2017.

Super Hornetin projektinhallintaa

Samalla myös pääministeri Sanna Marinin omasta avustajakunnasta löytyy entinen hävittäjäyhtiön neuvonantaja. Pääministerin EU-asioiden erityisavustaja Matti Niemi toimi vuosina 2015-2017 managerin nimikkeellä viestintätoimisto Blicissä, joka konsultoi amerikkalaista ilmailu- ja asekonserni Boeingia. Yhtiö tarjoaa Suomelle Super Hornetia.

Blicin ovat perustaneet entinen kokoomuksen eduskuntaryhmän tiedottaja Niilo Mustonen sekä kokoomustaustainen suursijoittaja Peter Fagernäs. Blicin hallituksessa istuvat myös entinen pääministeri Mari Kiviniemi (kesk.) sekä sote-yhtiö Mehiläisen leivissä oleva kokoomuksen ex-kansanedustaja Lasse Männistö.

Niemi sanoo olleensa Blicissä mukana ”Boeingin hankkeessa ja asiakkuudessa kolmen ja puolen kuukauden ajan ennen siirtymistäni pois yhtiön palveluksesta”.

– Se oli toimimista neuvonantajan roolissa. Olin manager-tittelillä osa sitä tiimiä, joka hoiti Boeingin projektia, projektinhallintaa ja tämän tyyppisiä tehtäviä, Niemi kertoo Kansan Uutisille.

Projektinhallintaan kuului Suomen poliittisen järjestelmän toiminnan kuvaamista asiakkaalle.

– Muistaakseni sitä tarjottiin myös Boeingille, miten meillä päätöksenteko toimii. Mutta varsinaisiin neuvotteluihin tai lobbaukseen en silloin kolme vuotta sitten osallistunut.

Niemi katsoo, että ongelmia ei synny, vaikka pääministeri Sanna Marinin esikunnassa on erityisavustaja, joka on aiemmin konsultoinut yhtä hävittäjäyhtiötä Suomessa. Hän sanoo tehneensä asian tiettäväksi SDP:n ministeriryhmälle.

– Silloin sovittiin yhdessä silloisen ministeriryhmän sihteerin kanssa, että en erityisavustajana osallistu mihinkään HX-hanketta koskeviin asioihin, Niemi valottaa.

Määrärahat jo valmiina

Suomen hävittäjähanke on kaartumassa loppusuoralle, kun puolustushallinto lähettää pian lopullisen tarjouspyynnön eri valmistajille.

Määrärahat hankinnoille on periaatteessa jo varattu. Huhtikuussa hallitus hyväksyi valtiovarainministeriön esittelystä niin sanotun julkisen talouden suunnitelman ja toi sen eduskuntaan. Valtion menoja vuoteen 2024 ohjaava paperi linjaa, että puolustusministeriön määrärahat nousevat reilut 50 prosenttia jo ensi vuonna ja pysyvät korotetulla tasolla vaalikauden loppuun. Pääosin korotus johtuu hävittäjähankinnoista.

Koronakriisi voi tosin panna valtion menot uusiksi. Esimerkiksi vasemmistoliitto on katsonut, että myös hävittäjähankintojen on oltava avoimesti pöydällä kuten kaikkien muiden valtion menojen.

Pääministeri Marin on puolustanut julkisuudessa voimakkaasti Suomen hävittäjähankintoja. Hänen mielestään hankintoja ei voi lykätä tai niiden kokoa muuttaa.

Samoilla linjoilla on ollut Katri Kulmuni, joka linjasi toukokuussa eduskunnan kyselytunnilla, että ”HX-hankinta on tietenkin aivan keskeinen Suomen uskottavan puolustuksen kannalta” vastatessaan vasemmistoliiton kansanedustaja Markus Mustajärven kysymykseen hankkeen kustannuksista.

Korjattu ”Saukkomaa henkilökohtaisesti” muotoon ”Saukkomaa yhtiön edustajana”