Lehtikuva/Ahmad Gharabli

BDS-aktivistit oli tuomittu sakkoihin ja korvauksiin yllyttämisestä israelilaisten tuotteiden boikotointiin.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) antoi torstaina päätöksen, jonka mukaan yhdelletoista ranskalaiselle BDS-aktiiville annetuille tuomioille ei ollut riittäviä perusteita ja ne rikkoivat tuomittujen ilmaisuvapautta. BDS-liike kampanjoi israelilaisten tuotteiden boikotoimiseksi ja palestiinalaisten oikeuksien puolesta.

EIT määräsi Ranskan valtion maksamaan tuomituille yhteensä 101 000 euron korvaukset heidän kärsimistään vahingoista.

Juttu sai alkunsa jo vuosina 2009 ja 2010, jolloin BDS-aktivistit jakoivat pariin otteeseen lentolehtisiä Illzachin kaupungissa sijaitsevassa hypermarketissa.

Juttu sai alkunsa jo vuosina 2009 ja 2010, jolloin BDS-aktivistit jakoivat pariin otteeseen lentolehtisiä Illzachin kaupungissa.

Aktivistit tuomittiin taloudelliseen syrjintään yllyttämisestä. Mulhousen oikeusistuin antoi joulukuussa 2011 vapauttavat päätökset tapauksesta, mutta Colmarin vetoomustuomioistuin kumosi päätökset vuonna 2013.

Ranskan korkein oikeus vahvisti vuonna 2015 tuomiot, joiden mukaan kukin syytetyistä sai maksaakseen 1 000 euron sakot sekä yhteisvastuullisesti 12 000 euroa korvauksia.

ILMOITUS

Aktivistit kuuluivat BDS:n (Boycott, Divestment, Sanctions) paikalliseen osastoon nimeltä Collectif Palestine 68.

”Merkittävä ennakkopäätös”

BDS totesi nettisivullaan EIT:n päätöksen olevan ”merkittävä isku Israelin sodalle Palestiina-solidaarisuutta vastaan”.

BDS:n edustajan Rita Ahmadin mukaan EIT:n päätös vahvistaa Euroopan unionin vuonna 2016 omaksuman kannan, joka puolustaa oikeutta kehottaa Israel-boikottiin.

Ahmadin mukaan Saksa on Ranskan ohella maa, jossa valtio erityisesti ahdistelee Palestiina-solidaarisuusliikkeitä.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin ei ole EU:n vaan Euroopan neuvoston elin. Sen toimipaikka on Strasbourgissa, ja sen tehtävänä on valvoa Euroopan ihmisoikeussopimuksen noudattamista.

Ranskan Amnestyn Marco Perolinin mukaan EIT:n ratkaisu on merkittävä ennakkopäätös, jonka ”pitäisi lopettaa syrjinnänvastaisten lakien väärinkäyttö niitä aktivisteja kohtaan, jotka kampanjoivat Israelin palestiinalaisiin kohdistamia ihmisoikeusloukkauksia vastaan”.

Perolini sanoi, että Ranskan hallitus ohjeisti vuonna 2010 syyttäjiä käyttämään syrjinnänvastaisia lakeja BDS-kampanjoijia vastaan, kun sen sijaan niitä ei käytetä muihin maihin kohdistuvia boikottikampanjoita vastaan.

Perolinin mukaan EIT:n päätös tekee selväksi, ettei minkään maan pidä olla poikkeus rauhanomaisten boikottikampanjoiden suhteen.