Lehtikuva/Weine Lexius

34 vuotta jatkunut tutkinta lopetetaan, koska epäilty on kuollut. Engströmiä kuultiin silminnäkijänä muttei koskaan epäiltynä.

Ruotsin pääministerin Olof Palmen murhasta epäillään Stig Engströmiä eli niin kutsuttua Skandia-miestä. Hän on kuollut, joten murhatutkinta lopetetaan, kertoi syyttäjä Krister Petersson keskiviikkona aamupäivällä.

Sosialidemokraatteihin lukeutuva Palme ammuttiin Tukholman keskustassa 28. helmikuuta vuonna 1986. Hän oli palaamassa kävellen elokuvista vaimonsa kanssa.

– Minusta me olemme nyt edenneet niin pitkälle kuin tutkinnalta voi edellyttää, Petersson kertoi tiedotustilaisuudessa.

Lähellä murhapaikkaa työskennellyttä Engströmiä kuultiin tutkinnassa silminnäkijänä mutta ei koskaan epäiltynä.

Tutkijoiden mukaan mitkään todisteet eivät viittaa siihen, että Ruotsin pääministerin murhassa olisi ollut kyse laajemmasta salaliitosta.

Lähellä murhapaikkaa työskennellyttä Engströmiä kuultiin tutkinnassa silminnäkijänä mutta ei koskaan epäiltynä. Näin siitä huolimatta, että hänen omissa kertomuksissaan tapahtumapaikalta oli runsaasti epäjohdonmukaisuuksia.

ILMOITUS

Engström muun muassa kertoi yrittäneensä auttaa maassa makaavaa Palmea, minkä muut paikalla olleet kiistivät. Lisäksi hän kertoi osoittaneensa poliisille suuntaa, minne epäilty ampuja olisi juossut. Yksikään paikalla ollut poliisi ei kyennyt vahvistamaan tällaista toimintaa.

Mainosalalla toiminut Engström sai kutsumanimensä siitä, että hänen työpaikkansa oli aivan murhapaikan vieressä Skandia-yhtiön talossa.

Murha-asetta ei löytynyt

Palmen murhaaja ampui kaksi luotia, joista toinen lävisti Palmen ja toinen raapaisi hänen vaimonsa selkää. Murhatutkimuksessa ei ennakkohuhusta huolimatta löydetty henkirikoksessa käytettyä asetta, kertoi tutkinnanjohtaja Hans Melander. Todennäköisesti murhaajan käyttämä ase oli revolveri.

Rikosteknisessä tutkinnassa koeammuttiin kaikkiaan 788 asetta. Yhtään niistä ei Melanderin mukaan voitu kuitenkaan yhdistää murhapaikalta löytyneisiin kahteen luotiin.

Nyt jo edesmennyt Christer Pettersson tuomittiin murhasta elinkautiseen vuonna 1989. Hovioikeus kuitenkin vapautti hänet vain muutamaa kuukautta myöhemmin riittävien todisteiden puutteessa.

Tällainen oli ”Skandia-mies”

Palmen murhasta epäilty ”Skandia-mies” Stig Engström syntyi vuonna 1934. Engströmin perhe asui tuolloin Intiassa, sillä hänen isänsä työskenteli siellä tuolloin.

Lars Larssonin kirjassa Nationens fiende (Kansan vihollinen) Engström kertoi lapsuudestaan, jolloin hän asui Intiassa perheensä kanssa huvilassa, jossa oli palvelijoita kuten lastenhoitaja ja kokki.

– Lapsena pukeuduin vihreään englantilaiseen sotilaspukuun ja leikin tyypillisiä sotaleikkejä. Olin hyvin ujo, ja teini-ikäisenä minulle oli painajaismaista pyytää tyttöjä tanssimaan, Engström kertoi kirjassa.

Engström oli 11-vuotias, kun hän muutti Ruotsiin ja hänet laitettiin sisäoppilaitokseen. Hän ei onnistunut suorittamaan loppututkintoa, joten hän jäi ilman todistusta. Asiasta kerrotaan toimittaja Thomas Petterssonin kirjassa Den osannolika mördaren (Epätodennäköinen murhaaja).

Engströmin varusmiespalvelus sujui koulua paremmin; hänet koulutettiin ryhmänjohtajaksi ja hän yleni kersantiksi. Varusmiespalveluksen jälkeen Engström jäi muutamaksi vuodeksi Ruotsin puolustusvoimien palvelukseen, ja hän oli mukana tekemässä ohjekirjoja nykyisen puolustusvoimien materiaalilaitoksen edeltäjälle.

Sittemmin Engström opiskeli graafikoksi ja sai töitä Ruotsin radiosta. Tämän jälkeen hän vielä työskenteli Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:ssä, kunnes sai työpaikan mainoskonsulttina finanssiyhtiö Skandiasta Tukholman Sveavägenillä.

1980-luvun alussa Engström osallistui kunnallispolitiikkaan maltillisen kokoomuksen riveissä.

Stig Engström kuoli 66-vuotiaana vuonna 2000.

Kallis ja pitkä tutkinta

Palme-tutkimukset olisivat voineet päättyä vuonna 2011, kun henkirikos olisi Ruotsin silloisen lainsäädännön mukaan vanhentunut. Edellisenä vuonna hyväksytty lakimuutos kuitenkin mahdollisti tutkinnan jatkumisen. Vihjeitä poliisin Palme-ryhmälle on tullut tasaiseen tahtiin tähän päivään saakka, ja aineistoa on kertynyt valtavasti.

Tutkimusten kuluessa on kuulusteltu yli 10 000 henkilöä. Peräti 133 ihmistä on ehtinyt vuosien varrella tunnustaa murhanneensa Palmen.

Palmen tapaus on ollut Ruotsin historian suurin ja kallein murhatutkimus, jonka kustannusten pelkästään poliisille arvioidaan nousseen 600 miljoonaan kruunuun eli vajaaseen 58 miljoonaan euroon. Sen päälle tulevat vielä syyttäjän kustannukset sekä kaksi oikeudenkäyntiä Christer Petterssonia vastaan.

Syyttäjä Krister Peterssonin mukaan hän olisi todennäköisesti pidättänyt Engströmin, jos olisi itse ollut mukana Palmen murhan tutkinnassa 34 vuotta sitten. Peterssonin mukaan Engströmin toimissa ja puheissa oli murhan jälkeen niin paljon outoa, että ilman uskottavia selityksiä Engström olisi päätynyt tutkintavankeuteen.

Peterssonin mukaan näin toimimalla tutkijoilla olisi ollut mahdollisuus tehdä Engströmin luo kotietsintä ja kenties saada haltuunsa myös murha-ase. Nyt se ei ole enää mahdollista, Petersson harmitteli.