Lehtikuva/Vesa Moilanen

Julkaisun siunasivat aiemmin muun muassa puoluesihteeri ja puolueen lehden päätoimittaja.

Perussuomalaisten ajatuspaja Suomen Perusta on poistanut verkosta Jukka Hankamäen kirjan Totuus kiihottaa. Se on julkaistu pelkästään verkossa.

Kirja on vedetty pois uudelleenarvioinnin ajaksi, Suomen Perusta ilmoitti.

Alun perin kirjan ovat arvioineet ja julkaisukelpoiseksi katsoneet puoluesihteeri Simo Grönroos, toiminnanjohtaja Marko Hamilo, ajatuspajan hallituksen puheenjohtaja Arto Luukkanen ja Suomen Uutisten päätoimittaja Matias Turkkila.

Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen teettää kirjasta selvityksen.

Kirja julkistettiin maanantaina perussuomalaisten puoluetoimistossa. Paikalla oli puolueen puheenjohtaja Jussi Halla-aho.

ILMOITUS

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio totesi aiemmin tänään, että Hankamäen edustamat ajatukset ovat hänen omiaan.

Kirjan julkaisseen Suomen Perustan säätiön hallituksessa on kolme kansanedustajaa Riikka Purra, Ville Vähämäki ja eduskunnan varapuhemies Juho Eerola.

Kansan Uutiset esitti heille tänään nämä kysymykset. Vastauksia odotetaan edelleen.

1. Tiesitkö, että ajatuspaja on julkaisemassa Totuus kiihottaa -nimisen kirjan, ja jos tiesit, niin olitko selvillä sen sisällöstä?

2. Mitä mieltä olet kirjasta?

3. Entä sen synnyttäneestä kohusta?

4. Kirja on erittäin naisvihamielinen. Mikä on naisen paikka perussuomalaisissa?

5. Mitä perussuomalaiset tavoittelee tällaisilla julkaisuilla?

6. Ministeriö tutkii nyt Suomen Perustan rahoitusta. Mitä mieltä olet siitä?

7. Aiotteko tehdä jotain ajatuspajanne julkaisulinjalle tai sen johdolle?

”Ei puolueen kannanotto”

Halla-aho ja Purra kommentoivat Hankamäen kirjaa medialle lähettämässään tiedotteessa.

He toteavat, että eivät ole lukeneet kirjaa. Puolue ei ennakkotarkasta Suomen Perustan julkaisuja eikä osallistu julkaisupäätösten tekemiseen.

– Ajatuspajan julkaisut eivät ole puolueen kannanottoja tai ohjelmia, eikä niitä pidä sellaisina tulkita.

– Meillä on kokemusta siitä, että perussuomalaisten sanomisia revitellään asiayhteydestään irrotettuna, jolloin viesti hämärtyy, he toteavat.

Tästä kirjasta lainattujen katkelmien asiayhteys ei ole kaksikon tiedossa, ”mutta ensisilmäyksellä herää ajatus, että harkintakyky ja laadunvalvonta ei julkaisuprosessissa ole toiminut toivotulla tavalla”.

Halla-aho ja Purra kertovat, että julkaisusta on tullut puolueen johdolle ja edustajille runsaasti kriittistä palautetta. Puolue käy Suomen Perustan kanssa keskustelua siitä, miten perussuomalaisten tavoitteiden kannalta haitallisilta kohuilta voidaan välttyä.

Juttua on muokattu kello 14.26. Lisätty Halla-ahon ja Purran kommentti.