Antti Yrjönen

Yrttiaho kysyy, miten syvällä Suomen valtioneuvostossa hävittäjäkonsulttien kädet ovat.

Kyseenalaiset konsulttitoimeksiannot on vasemmistoliiton kansanedustaja Johannes Yrttiahon mukaan syytä selvittää huolella koko valtioneuvoston osalta.

– Pelissä on paljon enemmän kuin ministerien esiintymistaidot, hän sanoi valtiovarainministeri Katri Kulmunin (kesk.) eroon johtaneesta tapahtumasarjasta tiistaina eduskunnan keskustelussa.

– Valtionvarainministeriölle konsulttipalveluita myynyt Tekir ja sen Harri Saukkomaa ovat HX-hankkeessa kilpailun kärkisijaa pitävän F-35:n valmistajan Lockheed Martinin palkkalistoilla, Yrttiaho sanoi valmisteilla olevan uusien hävittäjien 10 miljardin hankinnasta eli HX-hankkeesta.

Hankinta viedään läpi alimitoitetulla kustannusarviolla.

Konsultti avustajana

Yrttiaho on vaatinut hankkeen keskeyttämistä, lykkäämistä ja huomattavaa karsintaa.

– Miten syvälle Suomen valtionvarainministeriöön Lockheed Martinin käsi itse asiassa ulottuu, hän kysyi.

ILMOITUS

Yrttiaho muistutti myös siitä, että pääministeri Sanna Marinin (sd.) EU-asioiden erityisavustaja Matti Niemi on työskennellyt vuosina 2015-2017 managerina viestintätoimisto Blickissä hävittäjävalmistaja Boeingin lukuun.

Boeing on mukana HX-tarjouskilpailussa Super Hornetillaan. Puolustusministeriön ja HX-konsulttien yhteyksiä on käsitelty aiemmin julkisuudessa.

Suojassa leikkauksilta

Yrttiaho totesi, että Hetemäen ja Vihriälän työryhmät esittävät, että talouskriisistä ja koronatoimista aiheutuva noin 20 miljardin euron lisävelkaantuminen kurotaan kiinni kipupaketilla, jonka suuruus olisi 7-10 miljardia euroa. Tulossa olisi leikkauksia ja pahaenteisiltä kuulostavia rakenneuudistuksia.

– Yksi kohde julkisissa menoissa kuitenkin on, joka näyttää olevan suojassa kaikilta leikkauksilta. Se on HX-hanke. Hävittäjähanke lisää velkaa vuosina 2021-2030 vähintään kymmenen miljardia euroa, Yrttiaho totesi.

Hankkeen hinta hallitusohjelmassa asetettiin 7-10 miljardiin, mutta viime lokakuussa talouspoliittinen ministerivaliokunta nosti sen 10 miljardiin. Suomen Kuvalehden tietojen mukaan samalla päätettiin elinkaarikuluista, jotka saisivat viedä enintään kymmenyksen puolustusmenoista. Yrttiahon mukaan tämä ei vastaa todellisia kuluja.

– Kuten aikanaan Hornetit, myös niiden korvaajien hankinta viedään läpi alimitoitetulla kustannusarviolla, Yrttiaho sanoi.