Lehtikuva/Markku Ulander

Valtiovarainministerinä aloittanut Matti Vanhasen mukaan hallituksen sisällä ei ole erilaisia linjoja.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan nyt ei ole aika siirtyä koronaelvytyksestä talouden sopeuttamiseen.

– Nyt ei ole aika sopeuttaa. Nyt on aika ensinnäkin selvitä tästä kriisistä mahdollisimman pienin vaurioin. On aika elvyttää, jotta voimme vahvistaa talouden kasvua ja työllisyyttä, Marin sanoi toimittajille aamupäivällä puoli tuntia sen jälkeen, kun Matti Vanhanen (kesk.) oli nimitetty uudeksi valtiovarainministeriksi.

Hallitusohjelmaa ja rakenteellisia kysymyksiä arvioidaan Marinin mukaan myöhemmin. Samoin sopeutustoimista keskustelemisen aika on myöhemmin.

– Sopeutustoimien aika on vasta siinä vaiheessa, kun talouden tilanne ei enää ole nykyisen kaltainen. Niitä päätöksiä tehdään oikea-aikaisesti ja on tärkeää, että tämä kokonaisuus myös hahmotetaan.

Julkisuudessa on rakennettu asetelmaa, jossa uusi valtiovarainministeri Vanhanen laittaa ”tuhlauksen” kuriin ja hallitusohjelman uusiksi. Marinin mukaan hallituksen sisällä ei ole linjaeroja. Jos hallitusohjelmaa tarkastellaan, sekin tehdään yhdessä ja silloinkin hallituksella on vain yksi linja.

ILMOITUS

”Hallituksessa paras tieto riesasta”

Myös Vanhanen torjui omassa tiedotustilaisuudessaan spekulaatiot siitä, että hallituksessa olisi eri linjoja suhteessa talouden tilaan.

– Tämän hallituksen jäsenillä ja siihen osallistuvilla puolueilla jos jollakin on käsitys siitä, minkälaisen riesan kanssa olemme tekemisissä. Ei kannata epäillä, että tämän hallituksen ministerit eivät tietäisi tilanteen vakavuutta. Heillä on ylivoimaisesti paras informaatio ja huoli siitä, millä tavalla työllisyys tästä eteenpäin kehittyy Suomessa ja markkina-alueella.

– En lähtisi käymään sellaista poliittista keskustelua, jossa asetetaan epäluuloja sen osalta, kuinka vakavasti eri tahot suhtautuvat tilanteeseen.

Vanhasen mukaan hallitusohjelman perustavoitteet maan johtamisesta tavalla joka turvaa ja tuo suomalaisille hyvinvointia ja eheyttä eivät ole hävinneet minnekään. Koronan takia sen perustana olevaa työllisyyttä pitää kuitenkin vahvistaa.

Omia talouteen ja työllisyyteen liittyviä ajatuksiaan Vanhanen ei halunnut tässä vaiheessa avata millään lailla. Hän viittasi vain sisällöllisiin ja poliittisiin vaikeuksiin, ja lupasi keskustella laajasti eri tahojen kanssa valmistelun aikana.

Hallituksen päätehtäväksi Vanhanen määritteli suunnan näyttämisen ja ratkaisujen tekemisen sille, että Suomi selviää. Valtiovarainministeri auttaa tässä kaikkia ministeriöitä.

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi 142eur

Tarjous uusille kestotilaajille!

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi nyt vain 142€ – säästä 20 euroa.
Voit maksaa tilauksesi 3, 6 tai 12 kuukauden erissä. Kestotilaajana saat lukuoikeuden myös digilehteen.
Tarjous uusille kestotilaajille on voimassa 18.4. saakka.

Tilaa tästä!