Lehtikuva/Mikko Stig

Koronan opetus on entisen pääministerin mukaan se, että vahvaa valtiota tarvitaan.

”Raskain mielin” valtiovarainministeriksi nouseva Matti Vanhanen sanoi ottavansa tehtävän vastaan. Keskusta valitsi paikalta eronneen puheenjohtaja Katri Kulmunin tilalle eduskunnan puhemiehenä toimineen entisen pääministeri Vanhasen maanantaiaamuna.

Pääministeri Sanna Marinin mukaan hallitus käsittelee ministerivaihdosta tiistaina.

Vanhanen sanoi valintansa jälkeisessä tiedotustilaisuudessa, että hallitusohjelma muuttuu väistämättä, kun sopeutus alkaa.

Hänestä tärkeintä on pitää huolta siitä, että nollakorot säilyvät vuosia tästä eteenpäin. Sitä edellyttää uskottava ohjelma julkisen talouden tasapainottamiseksi muita ennen.

– Sillä pystymme tienaamaan lähivuosina erittäin paljon, luottoluokituksen merkitystä korostanut Vanhanen sanoi.

ILMOITUS

Vanhanen toimi pääministerinä 2003–2010. Ensimmäinen oli punamulta-, jälkimmäinen porvarihallitus. Porvarihallituksessa hän joutui hoitamaan vuonna 2008 puhjennutta finanssikriisiä.

Koronan kaikkia talousseurauksia ei vielä tiedetä, mutta Vanhasen mukaan aiemmista kriiseistä tiedetään, että niillä on pitkä häntä. Siksi nyt on toimittava niin, että kriisistä ei synny kansainvälisiä seurauksia, jotka aiheuttavat vientivetoiselle maalle ongelmia.

Kolme haastetta päällekkäin

Vanhanen määritteli, että samaan aikaan on kolme toisiinsa liittyvää haastetta.

Ensimmäisenä koronan kotimaisessa hoidossa hallitus on tehnyt Vanhasen mielestä erittäin suuria päätöksiä talouden elvyttämiseksi ja koronan taltuttamiseksi oikea-aikaisesti ja hyvin.

– Toinen tämän kanssa päällekkäinen haaste on, että meidän päämarkkina-alueellamme Euroopassa pitää myös toimia. Meidän ei pidä välittää sellaista asennoitumistapaa, että tapahtumat muissa Euroopan maissa eivät koskisi meitä.

Vanhanen viittasi vientitilastoihin. Kuusi eurooppalaista maata kattaa 40 prosenttia Suomen viennistä.

– Me saamme olla tavattoman kiitollisia siitä, että Saksa elvyttää 135 miljardilla eurolla. Meille tuotuna se olisi suhteessa noin 8 miljardin elvytyspaketti. Jos Saksa onnistuu taloutensa käynnistämisessä, me hyödymme siitä miljarditolkulla. Saksan veronmaksajien tekemä uhraus auttaa meitä tavattoman paljon.

Valtion kutistamiseen käänne

– Kolmas suuri tekijä on edessä oleva sopeutus, jota pitää tehdä näiden kahden kanssa samaan aikaan.

Vanhasen mukaan koronan häntä veronmaksajille tulevina vaalikausina on pitkä.

– Yhteisesti on löydettävä keinot, jolla julkinen talous siitä selviää. Tämä vaatii koko poliittiselta- ja etujärjestökentältä, ja kansalaisilta yhteistä ymmärrystä siitä, että meidän on tehtävä ratkaisuja, joilla lunastamme myös tulevaisuuden.

Vanhanen kertoi myös koronan opetuksista. Yksi niistä on se, että Suomen kaltainen yhteiskunta tarvitsee vahvaa valtiota erilaisten kriisien ja poikkeustilanteiden varalle.

– Jos meillä on länsimaissa vuosikymmeniä asteittain vähän kutistettu valtiota, niin uskon, että tämä tulee muuttumaan meillä ja muuallakin.