Uunituoreessa neljännessä lisätalousarviossa pumpataan tolkuttomasti rahaa elvytykseen, kuten pitäisikin. Sinne on myös saatu vasemmistoliitolle tärkeä tavoite toimeentulotuen väliaikaisesta korotuksesta. Vasemmistoliitto on julkisesti ilmoittanut perustulon tavoitteekseen tulevassa sosiaaliturvauudistuksessa.

Perustulon tulisi olla eurooppalainen tavoite. Vasemmistolaiset hallitukset ovat Euroopassa harvassa, mutta ne, jotka vallassa ovat, pyrkivät nyt parantamaan kaikkein heikoimmassa asemassa olevien asemaa tuntuvilla uudistuksilla. Espanjan hallitus hyväksyi vastikään perustuloksi nimetyn uuden tukimuodon. Brysselissä käsittelyyn on tulossa Euroopan laajuinen kansalaisaloite vastikkeettomasta perustulosta.

Espanjan uudessa tuessa ei ole kyse universaalista perustulosta, niin kuin ei ollut Suomessa tehdyssä kokeilussakaan. Ennemminkin Espanjan tuki on jonkinlainen toimeentulotuki, johon on oikeutettu tarpeeksi pienillä tuloilla, mutta jossa ilmeisesti ei ole meikäläisestä mallista tuttua loputonta muiden vähäpätöistenkin tulovirtojen syyniä.

Suomessa kokeilun tulokseksi saatiin kokeiluun osallistuneiden parantunut elämänlaatu ja mielenterveys. Jostain syystä nämä kaksi ihmiselämässä oleellisen tärkeää tulosta parempaan suuntaan eivät riittäneet siihen, että kokeilusta olisi saanut sanoa sen onnistuneen, koska työllisyysvaikutuksista oli vaikeampi sanoa mitään Sipilän hallituksen paskottua aktiivimallilla tämänkin asian.

Poliittiset kommentaattorit totesivat jälleen Suomen uusimman lisäbudjetin tiimoilta, että ihan kiva, mutta heti tämän jälkeen pitää alkaa kiristämään ja jakamaan niukkuutta. Tämä virsi ei muutu, vaikka Euroopassa keskustaoikeistolaisetkin hallitukset ovat alkaneet hiljalleen asettua jykevän elvytyksen ja yhteisvastuullisen eurooppalaisen mekanismin taakse.

ILMOITUS

Suomessa tässä on edessä melko iso tappelu hallituksessa lähinnä kepun kanssa – potentiaalisesti sen tason eeppinen taisto joka kaataa ennemmin hallituksen kuin löytää alkiolaisille juurille.

Paraatiesimerkkinä täydellisestä tahdottomuudesta osallistua jälleenrakennukseen voitaneen pitää keskuskauppakamarin omintakeista somemyllytystä, jolla on uhkailtu hyväntekeväisyysjärjestöjä lahjoitusten lopettamisella, mikäli nämä ovat mukana Finnwatchin jo viime vuoden puolella aloittamassa verovälttelyn vastaisessa kampanjassa.

Kampanjalla halutaan tukkia lainsäädännön tällä hetkellä yrityksille mahdollistama verovälttely eli porsaanreiät, joiden takia voitoista ei tarvitse juuri maksaa veroa. Keskuskauppakamarin mielestä veropohjan tervehdyttämisessä ja verotuksen oikeudenmukaistamisessa onkin kyseessä täysveriseen kommunismiin rinnastuva yrittäjien kiusaaminen.

Näille tahoille kelpaa kriisinhoitoon ilmeisesti käytännössä vain leikkauslistat, joilla etuuksista ja palveluista leikataan ja eriarvoisuutta syvennetään. Nämähän ovat ainoat vaihtoehdot, mikäli verotukseen ei saa koskea. Ajoitus on siinä mielessä groteski, että samaan aikaan tässä samassa yhteiskunnassa jaetaan verovaroista aivan ennennäkemättömiä yritystukiaisia elinkeinoelämän parkuessa apua koronaviruksen aiheuttamaan tilanteeseen.

Keskuskauppakamarin raivoisa kampanja on osoitus siitä, että saavutetut veroedut ovat nyt todennäköisemmin poistumassa kuin vielä vähän aikaa sitten. Kalikka on siis kalahtanut. Nämä talkoot saattavat, hemputti soikoon, oikeasti koskea myös hyväosaisia ja superrikkaita.

Vielä finanssikriisin aikaan Espanjan perustulohommeleille oltaisiin varmaan älähdetty EU:nkin suunnasta. Podemoksen Iglesias vaatimuksineen olisi leimattu samaan kategoriaan Syrizan Varoufakisin kanssa, eli jonkinlaiseksi vasemmistoterroristiksi, jonka kanssa ei keskustella. Tällä hetkellä perustulo ja yhteinen elvyttäminen ovat eurooppalaisella esityslistalla, ja niistä käydään vakavaa keskustelua.

Kyyti on kovaa keskuskauppakamarin ja muiden vastaavien tahojen kaltaisille porvareille, jotka eivät kykene sopeutumaan muuttuneisiin olosuhteisiin. Kyyti on kovaa myös Suomen hallitukselle, jos se ei kepun takia kykene realistiseen Eurooppa-politiikkaan koronakriisin hoidossa.

Kirjoittaja on Euroopan vasemmistopuolueen varapuheenjohtaja.


Hyvä lukija!

Kiitos, että luit jutun. Tämä juttu on kirjoitettu kotiin tilattavaan lehteemme.

Jokainen tilaus vahvistaa toimituksemme resursseja kirjoittaa luotettavia uutisia ja juttuja verkkoon.

Tilaa nyt Kansan Uutiset. Edistät moniäänistä journalismia!

Tarjoushintaan kotiin kannettuna 30 €/3 kk + sähköinen digilehti 3 kuukaudeksi 4,90 €.