IPS/Emilio Godoy

Meksikon kehityspankeista on tullut öljyteollisuuden taloudellisia tukipylväitä, vaikka ilmastokriisin vuoksi olisi syytä hylätä investoinnit öljyyn. Presidentti Andrés Manuel López Obrador on kyllä vasemmistolainen, mutta vihreyden häivääkään hänessä ei ole.

Meksikon ulkomaankauppapankki Bancomext ja kehityspankit Banobras ja Nacional Financiera (Nafin) ovat viime vuosina kanavoineet miljoonittain euroja öljyputkien ja kaasulaitosten rakentamiseen. Ne ovat tosin rahoittaneet myös uusiutuvan energian projekteja, mutta paljon pienemmillä summilla kuin fossiilisia polttoaineita.

Vuosina 2012–2018 presidenttinä ollut konservatiivi Enrique Peña Nieto avasi Meksikon energiasektorin yksityiselle pääomalle, rikkoi valtio-omisteisen öljyjätin Pemexin monopolin ja teki Meksikosta houkuttelevan kohteen kansainvälisille energiasektorin sijoituksille.

Edellinen presidentti Enrique Peña Nieto avasi Meksikon energiasektorin yksityiselle pääomalle.

Tätä muutosta tukeakseen myös valtion kehityspankit avasivat raha-arkkunsa. Infrastruktuuria ja julkisia hankkeita sekä palveluita rahoittava Banobras on vuodesta 2012 lähtien lainannut vähintään 653 miljoonaa euroa öljyputkien rakentamiseen ja 9,23 miljardia euroa muihin öljy- ja kaasuprojekteihin.

Vienti- ja tuontiteollisuutta rahoittava Bancomext on muun muassa rahoittanut Tamaulipasin osavaltion öljy-yhtiöitä 452 miljoonalla eurolla ja 404 miljoonalla eurolla Mexico Cityn öljy-yhtiöitä sekä 567 miljoonalla eurolla Mexico Cityn kaasuhankkeita. Lisäksi se on lainannut 1,35 miljardia euroa, jotta rakennettaisiin pienempi putkisto toimittamaan kaasua kuluttajille.

ILMOITUS

Luottoja ja takuita julkisille ja yksityisille projekteille tarjoava Nafin loi näitä hankkeita varten vuonna 2014 energiaimpulssiohjelman, jolla on käytössään yli miljardi euroa.

Kaasuputket ovat johtaneet konflikteihin paikallisyhteisöjen kanssa, sillä yhteisöjä ei ole mitenkään suojattu hankkeiden sosiaalisilta ja ympäristöllisiltä haittavaikutuksilta. Nafinilla ja Banobrasilla ei edes ole linjauksia näistä aiheista, ja vaikka Bancomextilla on vuodesta 2017 lähtien ollut opaskirja ympäristöllisten ja sosiaalisten riskien hallintaan, ei ole havaittu, että ohjeita olisi noudatettu energiaprojekteissa.

Pääkaupungissa järjestetyt mielenosoitukset voimalaitoksia ja voimayhtiöiden toimintaa vastaan ovat tuoneet konfliktit muidenkin kuin paikallisyhteisöjen tietoon.

Englanninkielinen versio