Lehtikuva/Ritva Siltalahti

Luonnonsuojeluliitto: Paras hallitusohjelma ympäristölle pitkiin aikoihin, mutta keinot vielä kesken.

Hallitus täyttää vuoden huomenna 6. kesäkuuta. Suomen luonnonsuojeluliitto on tehnyt analyysin hallituksen onnistumista ympäristöpolitiikassa. Liiton mielestä suurimmat onnistumiset ovat luonnonsuojelussa, mutta ilmastopolitiikkaan tarvitaan lisää tekoja.

Vuosi sitten hyväksyttyä hallitusohjelmaa Luonnonsuojeluliitto pitää ympäristölle parhaan pitkiin aikoihin. Luonnonsuojelussa ohjelman tavoitteet mahdollistavat ilmaston kuumenemisen hillitsemisen, mutta keinot tavoitteiden saavuttamiseksi edellyttävät selvennystä.

Pahimmat puutteet ovat turpeen polton ja ympäristölle haitallisten tukien jatkuminen. Hallituksen on puututtava näihin syksyn budjettiriihessä. Muuten ilmastotavoitteiden saavuttaminen vaikeutuu merkittävästi, liitto toteaa.

Pelkkä ohjelma ei kuitenkaan riitä. Paljon riippuu siitä, kuinka kunnianhimoisesti sen tavoitteita toteutetaan.

– Hallitus on saanut luonnonsuojeluun uutta potkua lisärahoituksella. Myös ympäristöä koskevien lakien uudistus on hyvässä vauhdissa vesilakia lukuun ottamatta. EU-rahastojen kotimaisessa valmistelussa tulisi tukea Suomen ja European Green Dealin ympäristötavoitteita nykyistä paremmin varsinkin maataloudessa, arvioi erityisasiantuntija Tapani Veistola.

ILMOITUS

Soidensuojelu uudelleen käyntiin

Suojeluasiantuntija Paloma Hannonen toteaa, että vuonna kokoomuksen Sanni Grahn-Laasosen vuonna 2014 pysäyttämä soidensuojelun täydennysehdotus on saatu nyt uudelleen käynnistettyä.

– Silloin tavoitteena oli suojella 100 000 hehtaaria maamme arvokkaita soita. Uuden Helmi-ohjelman tavoitteella suojella 20 000 hehtaaria päästään kohti päämäärää, mutta ei vielä perille asti. Olisikin syytä myös miettiä, kuinka soidensuojelua jatketaan vuoden 2023 jälkeen.

Ilmastossa vähän valmista

Luonnonsuojeluliiton mukaan suuret ilmastopoliittiset edistysaskeleet ovat olleet vähissä kuluneena vuonna, sillä moni asia on yhä valmistelussa.

Tärkeimpiä ilmastoavauksia on uusi omistajapoliittinen periaatepäätös, jonka perusteella valtionyhtiöiden on tunnistettava oman toimintansa ilmastovaikutukset, vaikutukset ympäristölle ja luonnon monimuotoisuudelle sekä asetettava niille verrokkiyhtiöihin nähden kunnianhimoiset mitattavat tavoitteet.

Suojeluasiantuntija Hanna Aho sanoo, että valtio-omistajalta vaaditaan nyt suoraselkäisyyttä omistajaohjauslinjauksen toimeenpanoon, jotta yhtiöt asettavat itselleen riittävät ympäristötavoitteet ja tekevät aidon ilmastokäänteen.

– Esimerkiksi uuden kivihiilivoimalan avaamiseen liittyvällä Fortumilla ja turpeeseen keskittyvällä Vapolla on työnsarkaa oman toimintansa sopeuttamisessa 1,5 asteen mukaiseksi.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!