Lehtikuva/Roni Rekomaa

Sosialismilla pelottelu nousi haudasta kyselytunnilla.

Eduskunnan kyselytunnilla torstaina oteltiin jo alkuerät tänään annettavasta 5,5 miljardin euron ennätyksellisestä lisäbudjetista. Varsinainen lähetekeskustelu on ensi viikolla.

Kokoomus toisti jo alkuviikolta tutun kantansa: liian suuri, liikaa velkaa.

Siihen, mitä kokoomus sitten lisäbudjetista poistaisi, ei ole saatu vastausta eikä sitä saatu kyselytunnillakaan.

Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki pitikin erikoisena, ”että kun täällä on viikosta toiseen kuultu, miten hallitus ei laita tarpeeksi rahaa, ja kun nyt on mittava lista, satoja miljoonia esitetty lisää menoja, niin te sanotte, että ei saakaan käyttää menoja vaan nyt pitäisi leikata”.

– Arvoisa pääministeri, kun kokoomus nyt kritisoi lisätalousarviosta tätä elvytystä, niin oletteko kuulleet yhtäkään kohdetta, mistä kokoomus on ilmoittanut olevansa valmis leikkaamaan, niistä, joihin hallitus on nyt laittamassa rahaa? Arhinmäki kysyi.

ILMOITUS

Pääministeri Sanna Marin vastasi, että ei ole kuullut.

– Ehkä kokoomus tässä salissa avaa niitä toimia, joita te jättäisitte tekemättä tämän lisätalousarvion osalta. Ovatko niitä sitten ne panostukset suomalaiseen infrastruktuuriin, raiteisiin, teihin, teollisten investointien tukemiseen, mitä hallitus tällä hetkellä tekee? Tulisiko jättää tukematta kuntia tässä erittäin vaikeassa talousahdingossa? Jättäisittekö tukematta lapsia ja nuoria, kun taas hallitus teki merkittävän paketin lasten ja nuorten auttamiseen? Jättäisittekö tekemättä nämä osaamis- ja koulutuspanostukset?

Marin sanoi, että olisi mielenkiintoista kuulla, mitkä ovat ne kohteet, mitkä kokoomuksen mielestä eivät ansaitse tässä kriisitilanteessa kohdennettuja toimia.

Liikaa vai liian vähän?

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ei sellaista listaa kertonut, mutta hän syytti hallitusta ”sosialismin esiinmarssista”.

Heti Marinin vastauksen jälkeen kokoomuksen Anne-Mari Virolainen valitti, että lisäbudjetissa on liian vähän rahaa sairaanhoitopiireille.

Viime viikolla kokoomus esitti satojen miljoonien lisämenoja, muistutti SDP:n Antti Lindtman.

– Satoja miljoonia lisää yritystukiin, yli 100 miljoonan veronalennusta, lisärahaa viljelijöille, kulttuurialan toimijoille, liikunta-alan toimijoille, lisärahaa lentoliikenteen ostopalvelusopimuksiin ja sairausvakuutuksen korvauksiin erikoisvarustettujen taksien korkeampiin kustannuksiin.

– Nämä ovat varmasti kaikki oikein tärkeitä menoja, mutta milläs nämä rahoitetaan? Eikös ne ole velalla? Arvoisa kokoomus, edustaja Orpo, teidän pitäisi nyt pikkuhiljaa päättää, mikä teidän kantanne on: kannatatteko te elvytystä vai leikkauksia?