Jussi Joentausta

Vasemmiston Hänninen: Luokkaretkirahoja ei tule ottaa huomioon toimeentulotuen määrässä.

Koronaviruksen takia lasten luokkaretkirahoja on jäänyt käyttämättä ja niitä voidaan maksaa takaisin perheille.

– Toimeentulotukea saavissa perheissä tilanne on täysin kohtuuton, sillä lasten vuosia keräämät luokkaretkirahat saatetaan huomioida toimeentulotuen määrässä, raahelainen kansanedustaja Katja Hänninen (vas.) sanoo.

Uusi pettymys

Pienetkin lapset kantavat huolta perheensä rahatilanteesta.

Vain vähäiset avustukset eivät vaikuta myönnettävään toimeentulotukeen. Vähäisen avustuksen raja on yksinasuvalla 50 euroa ja perheellä 100 euroa kuukaudessa. Näiden summien yli menevä osuus huomioidaan tulona esimerkiksi syntymäpäivälahjan tai veronpalautuksen osalta.

Luokkaretkeä varten kerätyt ja lapselle koronan vuoksi palautetut rahat otetaan toimeentulotukilaskelmassa tulona huomioon 100 euroa ylittävältä osalta.

– Yksi koronakriisin ikävä vaikutus on ollut hartaasti odotettujen luokkaretkien peruuntuminen, mistä on seurannut raskaita pettymyksiä oppilaille, Hänninen toteaa.

ILMOITUS

– Osa lapsista ja nuorista on voinut lohduttautua sillä, että luokkaretkeen kerätyn rahan voisi käyttää esimerkiksi perheen tai kavereiden kanssa tehtävään kesäretkeen. Mutta ne lapset, joiden perhe on ehkä pitkäaikaisestikin toimeentulotuen asiakas, ja jotka eivät perheen pienituloisuuden vuoksi muutenkaan pääse matkoille, pettyvät toisen kerran.

Joustavuutta

Kansanedustaja arvioi, että pitkittyessään köyhyys stressaa ja masentaa, jatkuva rahankäytön tarkkailu väsyttää ja pienetkin lapset kantavat huolta perheensä rahatilanteesta ja oppivat sivuuttamaan toiveitaan ja tarpeitaan tietäen, ettei vanhemmilla ole toiveisiin varaa.

– Lasten itsensä keräämien luokkaretkirahojen palautuksessa tulisi käyttää samaa joustavuutta, jota Kela sosiaali- ja terveysministeriön ohjeistuksesta käyttää koronakeväänä toimeentulotukea ensimmäistä kertaa hakevien kohdalla. Tässäkin asiassa lapsen etu tulee olla tärkein asia.

Hänninen jättää hallitukselle kirjallisen kysymyksen toimeentulotukea saavien perheiden tilanteesta.