Lehtikuva/Kalle Parkkinen

Uusi yli kahden miljoonan jäsenen keskusjärjestö voisi aloittaa jo vuoden 2022 alussa.

AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen esittää tänään ilmestyvässä AKT-lehdessä kolmen palkansaajakeskusjärjestön SAK:n, STTK:n ja AKAVAn yhdistymistä. Uuden keskusjärjestön selvitysmieheksi hän esittää ministeri Lauri Ihalaista, joka toimi SAK:n puheenjohtajana vuosina 1990-2009.

Piirainen käynnistäisi uuden keskusjärjestön perustamistoimet elokuussa SAK:n uuden edustajiston järjestäytymiskokouksessa.

− Realistinen projektiaikataulu on vuosi, minkä jälkeen olisi hallinnollisten päätösten aika. Näin uusi, yli 2 miljoonan jäsenen palkansaajien keskusjärjestö aloittaisi työnsä 1.1.2022, toteaa Piirainen AKT-lehdessä.

Marko Piirainen perustelee uutta keskusjärjestöä sillä, että ilman kaikkien palkansaajavoimien yhdistämistä ei työnantajaleirille synny riittävää vastavoimaa. Uusi keskusjärjestö olisi myös taloudellisesti ja toiminnallisesti järkevä ratkaisu, sillä nyt kolme palkansaajakeskusjärjestöä valmistelevat pitkälti samoja asioita hieman eri painotuksin. Myös koronakriisi on osoittanut palkansaajien yhteisen keskusjärjestön tarpeellisuuden.

− Olennaista on myös vastata työelämän ja yhteiskunnallisiin haasteisiin. Työnantajajärjestöt yrittävät murtaa mm. palkansaajien perusoikeuksia, kuten lakko-oikeutta. Työttömyys on myös jo 1990-luvun tasolla, kirjoittaa Piirainen.

Palkansaajien yhteistä keskusjärjestöä on hankittu jo aiemmin. Edellinen yritys kariutui Piiraisen mukaan siihen, ettei AKAVA keskusjärjestönä ollut hankkeessa mukana. Nyt se pitäisi saada hankkeeseen alusta asti mukaan.