Lehtikuva/Vesa Moilanen

Vasemmiston Saramo vaatii puuttumista osinkokikkailuun.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Jussi Saramo edellyttää hallitukselta ripeitä toimia osinkoihin liittyvän verovälttelyn kitkemiseksi.

– Suomi on menettänyt suurpankkien mahdollistaman osingonpesun takia arviolta sata miljoonaa euroa vuodessa, Saramo toteaa.

Osingonpesu on toimenpide, jossa osakkeen omistajaksi vaihdetaan osingonmaksuhetkeä varten sellainen omistaja, joka saa osingon verovapaasti tai alhaisemmalla prosentilla kuin todellinen omistaja.

Aukot on nyt tukittava.

11 miljardia osinkoa ulkomaille

Suomesta maksetaan vuosittain osinkoja ulkomaille noin 11 miljardia euroa. Verohallinnon tilastojen mukaan merkittävä osa osinkovirroista on suuntautunut jo vuosien ajan maihin, joiden kanssa solmituissa verosopimuksissa on osinkojen osalta sovittu lähdeverovapaudesta.

– Talouskriisissä meidän on entistäkin tärkeämpää tiivistää veropohjaa ja estää aggressiivista verosuunnittelua. Osingonpesuun on puututtava lainsäädännöllä ja verosopimuksia uudelleen neuvottelemalla, Saramo sanoo.

ILMOITUS

Hallintarekisteriä laajennettiin vuonna 2017 siten, että suomalainen sijoittaja voi säilyttää suomalaisia osakkeita hallintarekisteröitynä EU-alueella sijaitsevassa ulkomaisessa arvopaperikeskuksessa. Tämä helpottaa entisestään omistuksen piilottamista.

– Hallintarekisteriä koskevat uudistukset, jotka tähtäävät osingonpesun torjuntaan, ovat jääneet puolitiehen, Saramo arvioi.

– Aukot on nyt tukittava ja samalla myös omistusten yleisöjulkisuus on turvattava.

Verovälttelykampanja kiihdytti keskustelua

Saramo toteaa, että viime viikkoina käyty keskustelu kansalaisjärjestöjen 430miljoonaa-kampanjasta on tuonut verokeskustelulle uutta nostetta.Kampanja vaatii päättäjiltä ripeitä toimia verovälttelyn kitkemiseksi kansallisesti ja kansainvälisesti. Kampanjan taustalla on joukko suomalaisia kansalaisjärjestöjä ja ammattiliittoja.

– Keskuskauppakamarin hyökkäys kampanjaa kohtaan oli erittäin kyseenalainen ja valitettava, Saramo sanoo.

– Sen myötä kuitenkin jopa elinkeinoelämän toimijat ovat nyt toistelleet kannattavansa kansainvälisen verovälttelyn ehkäisemistä, joten nyt jää nähtäväksi, miten ne aikovat jatkossa toimia näiden tavoitteiden edistämiseksi.

Saramo teki asiasta tänään tiistaina kirjallisen kysymyksen hallitukselle.