Lehtikuva/Roni Rekomaa

”Yt-neuvottelut eivät saa olla vain sananhelinää”, sanoo liiton puutuotesektorin johtaja Jyrki Alapartanen.

Teollisuusliitto toivoo aitoja ja perusteellisia yhteistoimintaneuvotteluja metsäyhtiö UPM:n Jyväskylän vaneritehtaalla. UPM ilmoitti tiistaina suunnittelevansa tehtaan sulkemista pysyvästi. Tätä koskevat koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut käynnistyvät piakkoin.

– Nyt on katsottava kaikki mahdollisuudet toiminnan jatkamiselle. Yt-neuvottelut eivät saa olla vain sananhelinää, vaan aitoihin, työntekijöitä suojeleviin toimiin tähtääviä. Koronakriisin oloissa ihmisten asema on muutenkin tavallista turvattomampi, Teollisuusliiton puutuotesektorin johtaja Jyrki Alapartanen sanoo.

UPM suunnittelee sulkevansa pysyvästi vaneritehtaansa Jyväskylässä. Yt-neuvottelujen piirissä ovat tehtaan kaikki 167 työntekijää. Heistä noin 150 on Teollisuusliiton sopimuksen piirissä.

Havu- ja koivuvaneria valmistava tehdas on UPM:n mukaan ollut jo pitkään heikosti kannattava.

– Suomessa vaneriteollisuuden työehdot eivät ole mahdollistaneet kapasiteetin täysimääräistä käyttöä. Lisäksi toistuvat työmarkkinahäiriöt heikentävät suomalaisten yksiköiden toimitusvarmuutta. Suunnitelman mukaan tehtaalla valmistetut tuotteet valmistettaisiin jatkossa muilla UPM:n tehtailla Suomessa, Virossa ja Venäjällä, sanoo UPM:n vaneriyksikön liiketoimintajohtaja Mika Sillanpää tiedotteessa.

Jyrki Alapartanen ihmettelee, mihin UPM viittaa, kun se toteaa, että Suomessa vaneriteollisuuden työehdot eivät ole mahdollistaneet kapasiteetin täysimääräistä käyttöä.

– Tämä kyllä vaatii tarkempia perusteluja. Samoin viittaus työmarkkinahäiriöihin. Täytyy muistaa, että UPM on itse metsäteollisuuden keskeisenä vaikuttajana ollut hyvin merkittävässä roolissa alan neuvotteluilmapiirin luomisessa, Alapartanen muistuttaa.