Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Patrizio Lainà toivoi luovia ratkaisuja, joilla alennetaan tai jopa poistetaan koronan jälkeinen sopeutustarve.

Kansliapäällikkö Martti Hetemäen johtama exit-työryhmä hahmotteli maanantaina julkaisemassaan raportissa Suomelle erittäin tiukkaa koronan jälkeistä kulukuuria. Velkasuhteen vakauttaminen tällä vuosikymmenellä vaatisi julkisen talouden vahvistamista seitsemällä miljardilla eurolla.

STTK:n pääekonomisti Patrizio Lainà arvostelee Hetemäen työryhmää hätiköinnistä.

”Edelleen on täysin epäselvää, kuinka paljon kriisin aikana velkaannutaan ja miten talous palautuu kriisin jälkeen. Näin ollen sopeutustarpeesta on hankala tehdä edes valistuneita arvauksia saati ripustautua tarkkoihin lukuihin”, Lainà kirjoittaa STTK:n blogissa.

Hänen mielestään raportissa on paljon kannatettavaakin, kuten merkittävä vihreä elvytys sekä nuorten työllistymisen ja koulutuksen tukeminen.

Sen sijaan sille, mitä raportissa kutsutaan elvytyksen jälkeiseksi jälleenrakennusvaiheeksi, olisi osuvampi nimi Lainàn mielestä sopeutusvaihe tai ”kipupaketti”, kuten Vesa Vihriälän selvitysryhmä sen nimesi.

ILMOITUS

Sopeutukseksi Hetemäen ryhmä tarjoaa perinteisiä keinoja, joiuta ovat rakenneuudistukset, veronkorotukset ja leikkaukset. Luovat ratkaisut loistavat poissaolollaan, Lainà toteaa.

”Ainakin minun on vaikea kuvitella mitään yhteiskunnallisesti ja ilmastollisesti kestävää tietä tukeutuen tähän perinteiseen keinovalikoimaan.”

Luovilla ratkaisuilla sopeutus pienemmäksi

Lainàn mukaan luovat ratkaisut voivat pienentää sopeutustarvetta erittäin paljon tai parhaimmassa tapauksessa poistaa sen kokonaan.

Talouskeskustelussa tällaisia luovia ratkaisuja on pidetty esillä jo viikkojen ajan. Niitä voivat olla EU:n yhteiset toimet, jota voivat pienentää sopeutustarvetta, keskuspankkien rooli, jolloin valtioiden velkaantuminen tapahtuu pääasiassa itselleen sekä valtionvelkojen osittainen mitätöinti.

”Velkojen mitätöinti ei edellytä yhteisvastuun kasvattamista ja velkoja voidaan mitätöidä tasapuolisesti esimerkiksi 30 % BKT:stä kaikilta euroalueen jäsenmailta”, Lainà kirjoittaa. Tämän teknisestä toteuttamisesta hän kirjoitti jo huhtikuussa.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi maanantaina, että hallitus odottaa ennen juhannusta konkreettista esitystä Hetemäen työryhmältä siitä, miten syksyn budjettiriiheen valmistaudutaan ja millä tavalla seuraavina vuosina jälleenrakennusta pystytään tekemään.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!